Protentokrát se držme sýrů, které u nás jednoduše seženeme, a zkusme z nich připravit jídla, která vás možná překvapí. Nejprve svou skladbou, pak jednoduchostí při přípravě a nakonec svou chutí. Nejdůležitější je rada na začátek – při nákupu sýrů nešetřete a vyberte si ty nejlepší. Pokud nemáte čas, abyste si nechali poradit, vybírejte očima, intuice vám napoví.

Palačinky s lososem a medvědím česnekem
Jarní odpočinek od těžkých jídel. Zkuste palačinky s lososem či špenátový salát

Začneme tak, jak je u nás zvykem – polévkou. Možná jste do ní nikdy nezkusili rozmíchat ementál – tvrdý jemný sýr s charakteristickými oky, který zraje několik měsíců, někdy i roků. Má nasládlou chuť. Když jej zkombinujete s brokolicí, pochutnáte si na delikátní polévce.

Český král

Kravský sýr s modrou plísní nazvaný niva je v českých kuchyních oblíbený v kombinaci s vařenými těstovinami, které zaléváme omáčkou z rozpuštěného sýra. Pokud jej zapečete na rybě, dáte mu noblesnější využití. Jen pozor na jeho výraznou slanost, mohla by vás při vaření zaskočit.

Hermelín je český král mezi sýry, vyzkoušejte ale jeho blízkého příbuzného – camembert. Krémovitý sýr z Normandie nejlépe oceníte zapečený v troubě, výborně se k němu hodí vlašské ořechy a brusinky, tak jako k mnohým dalším sýrům.

Lasagne s mletým masem
Máte po ruce těstoviny? Nabízíme čtyři jednoduché recepty

Na závěr vyzkoušejte salát z čerstvého mladého špenátu s kozím sýrem zapečeným v troubě. Věřím, že se pak k sýrovým receptům budete vracet, a klidně příště zaměňte druhy sýra za jiné. Zamilujete si pak vlastní kombinace.

Brokolicová polévka s ementálem
Ingredience: 1 kg brokolice, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml smetany na vaření, 2 brambory, 2 stroužky česneku, 200 g sýra (nejlépe ementál), sůl, pepř, sladká paprika

Postup: Brokolici si nakrájejte na menší kousky a vařte v jednom litru osoleného zeleninového vývaru na mírném ohni zhruba půl hodiny, a to i s rozkrájenými bramborami. Poté vše v hrnci rozmixujte a přidejte nastrouhaný ementál, rozdrcený česnek a opět krátce povařte. Dochuťte solí, pepřem, paprikou. Na závěr přidejte smetanu, zamíchejte a odstavte z plamene. Polévku ještě můžete ozdobit krátce povařenými mrkvovými nudličkami. Podávejte s orestovanou houskou nakrájenou na kostičky.

Zapečený camembert
Ingredience: 4 kulaté sýry camembert 250 g, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 1 česnek, 20 g vlašských ořechů, 50 g sušených brusinek

Postup: Každé kolečko sýra shora nařízněte z obou stran a vytvořte na povrchu mřížku. Dovnitř sýra tak lépe pronikne vše, co mu nabídnete. Rovnoměrně na něj vsypte sůl, pepř, případně vámi preferované koření. Přidejte plátky česneku. Zakapejte olivovým olejem.  Pečte zhruba 20 minut v troubě na 180 °C. Mezitím promíchejte v míse vlašské ořechy nasekané na kousky a brusinky. Po upečení sýr posypte touto směsí a zatepla podávejte s rozpečeným pečivem.

Masové kuličky s růžičkovou kapustou
Jaro je za humny: uvařte si z první letošní sklizně. Nabízíme čtyři recepty

Zapékaný lín se sýrem niva
Ingredience: 1 kg filet z lína (nebo kapra, candáta, štiky), 150 g hladké mouky, 3 vejce, 200 g sýra niva, sůl, 250 ml slunečnicového oleje, 1 lžíce másla, 1 citron

Postup: Filety z lína mírně osolte, obalte v hladké mouce a rozšlehaném vejci. Na pánvi rozpálené na 120 °C osmahněte filety na slunečnicovém oleji z obou stran po dvou minutách. Pak je opatrně vyjměte a vložte je do máslem vymaštěného pekáče a posypejte nastrouhanou nivou. Nezakrývejte. Bez další manipulace zapečte při teplotě 160 °C po dobu dvaceti minut.

Sýr se zapeče a rybu pak vyjmete vcelku bez nebezpečí, že se vám rozpadne. Jen počítejte s tím, že niva je velmi slaná, proto na začátku přípravy rybu raději solte méně než více. Podávejte s restovanou zeleninou nebo vařeným bramborem. Rybu nezapomeňte pokapat šťávou z citronu – ale až na talíři.

Špenátový salát s opečeným kozím sýrem
Ingredience: 250 g špenátu, 50 ml olivového oleje, 2 lžíce medu, 1 citron, pepř, sůl, sušená rajčata, 100 g vlašských ořechů, 250 g kozího sýra

Postup: Zálivka je jednoduchá, med smíchejte se šťávou z 1 citronu a s olivovým olejem. Promíchejte a osolte, opepřete. Špenátové listy, pokud možno mladé, smíchejte se zálivkou a doplňte na malé kousky nakrájenými sušenými rajčaty a orestovanými ořechy.  Pak vše promíchejte. Kozí sýr nakrájený na plátky tlusté cca 1 cm dejte na dvě až tři minuty do trouby rozehřáté na 140 °C. Opečený jej pak podávejte na větším talíři společně se salátem.

Vaření, ilustrační foto
Kuchyně pod taktovkou mužů. Zkuste domácí burgery či pikantní krkovici