Dnes jsou obchody plné levného textilu, většinou nevalné kvality, který kopíruje módní trendy. Takže jakmile se objeví díra, oblečení letí hned do odpadků, v lepším případě do kontejnerů s obnošeným prádlem. Pokud máte smysl pro ekologii nebo se oblíbeného kousku nechcete vzdát, popusťte uzdu fantazii a zkuste to, co dříve bylo běžné. Udělejte si radost s nažehlovací aplikací nebo vytvořte svůj vlastní originální model.

Tvorba Petry Škrabákové
Blogerka Petra Škrabáková: Měla jsem obavy. Teď uživím čtyřčlennou rodinu

„Pro nažehlovací aplikace a nášivky jsou typické originální motivy, které jsou inspirovány světem umění a sociálních médií,“ říká Tereza D. Rumlenová, která si založila arteryshop. „Vznikají za ekologicky šetrných podmínek zpracováním textilního odpadu z vyšívací dílny, recyklací přírodních materiálů.“

Její specialitou jsou rozměrné vyšívané aplikace z recyklovaného denimu. Originální nášivku (patches) s nejrůznějšími motivy zakoupíte online na Artebe.cz nebo v obchodě v Praze a v Brně. Pořídit si můžete i výšivku či nášivku na míru podle vašeho nápadu. Na Arteryshop.cz váš návrh graficky zpracují.

Suché šípky, jeřabiny, vřes, živé nebo sušené květiny, barevné listí. Podzimní zahrada nabízí nepřeberné možnosti pro vazby, v nichž využijete i různé plody dýní.
Podzimní dekorace: Které dýně se hodí na vyřezávání, které na ozdobu?

Jak na to?

Nášivku si můžete koupit hotovou nebo si ji sami vyrobit. Zvládnete to na kousku látky vyšíváním ručně nebo s pomocí šicího stroje, který má pro tento účel program. Nemusí přitom jít jen o kytičku, nápaditá jsou i písmena nebo čísla. Látka, na kterou svůj motiv vyšijete, může mít různou tloušťku i barvu. Jako materiál jsou vhodné například filc, plátno, samet nebo kůže. Nášivka by měla být zezadu opatřena nažehlovací fólií.

* Při nažehlování stačí dodržtet několik doporučení a ze starého získáte nové. Nášivku můžete aplikovat na tašku nebo na jakékoliv oblečení. Ideálním      podkladem je bavlna nebo denim. Výhodnější je výrazná struktura látky, nášivka bude lépe držet. Nepoužívejte ji na syntetický materiál, ale ani na hedvábí.
* Látka, na kterou budete nažehlovat, musí být čistá.
* Před žehlením vypněte na žehličce program napařování. Zkontrolujte také nastavení teploty s ohledem na materiál, na který budete nažehlovat.
* Nažehlujte přes suchou tenkou bavlněnou látku nebo pečicí papír.
* Nášivku přiložte lesklou stranou na látku. Přiložte hařík nebo papír a zažehlujte aspoň 20 vteřin, než nášivka přilne. Pořádně při tom žehličkou tlačte.
* Nechte dílo 15 minut vychladnout.
* Tip: Nášivka vydrží časté praní, když její okraje pojistíte několika stehy.

FRANTIŠKA TĚŠÍNSKÁ