Je to obvyklý sobotní rituál už spoustu let. V podvečer Josef roztopí kamna ve své domácí sauně a společně s manželkou a přáteli si užívají příjemnou hodinku v páře. „Žádné extra moderní vymoženosti u nás nehledejte. Obložení ze smrkového dřeva, dvě lavice pro pohodlné sezení a ležení, kamna na dřevo. Do naší sauny se pohodlně vejdou čtyři lidé a přímo na ni navazuje koupelna se sprchovým koutem,“ popisuje Josef.

Ilustrační foto
Příčky či kouzlení se dveřmi. Změna dispozic bytu vyžaduje pečlivou úvahu

Titulní strana magzínu HobbyZdroj: deníkV relaxační prostor proměnil přízemí bývalé stáje, dostavěné patro využívají při svých častých návštěvách děti a vnoučata. „Máme rádi páru, v polévání rozpálených lávových kamenů se střídáme. Je to báječný pocit, když do těla vstupuje teplo, a nakonec příjemná únava, když si dopřeju ledovou spršku a završení celé kúry při posezení u krbu v naší odpočívárně,“ doplňuje jeho žena Zdena.

Vnuk je už dlouho přemlouvá, aby si postavili ještě malý venkovní bazén s vířivkou, v němž by relaxaci dokonale završili. „Zatím se bráníme, ale stále více nás láká představa malého dřevěného domečku – venkovní sauny s přímým vstupem do bazénu v krytém zázemí naší zahrady,“ plánují manželé.

Na terase i v garáži

Ostatně právě takovou podobu mívají tradiční finské sauny, jen místo bazénu stojí na břehu některého z mnoha tamních jezer a jezírek. Kromě domku, o kterém uvažují Josef se Zdenou, lze venkovní saunu vybudovat s pomocí vestavěné kabiny, zabudované do nějakého zahradního objektu. „Počítejte však s tím, že v zimě bude kvůli nižším okolním teplotám náročnější dosáhnout požadovaných vyšších teplot. Pořídit si proto musíte výkonnější kamna a lepší izolaci,“ upozorňuje Jakub Nováček, specialista z Mountfieldu.

Venkovní sauna však může stejně dobře stát na terase bytu, domácí zase v bývalé garáži, v suterénu nebo v koupelně. 

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Hobby, který je součástí regionálních Deníků.

Podzimní nostalgie
Podzimní nostalgie: Jak docílit barevné krásy u vaší zahrady

Dále se v magazínu dočtete:

- V Podkrkonoší vznikají unikátní vánoční ozdoby

- Ovocné stromy potřebují v závěru roku naši péči

- Stojan na vánoční stromek snadno a rychle

- Co vařil Václav Havel

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.