Lahodný zrající sýr vyrobený z odstředěného mléka s nízkým obsahem tuku je synonymem pro nevábnou vůni. Tvarůžky totiž mají charakteristický odér, který zároveň s nenapodobitelnou chutí rozděluje společnost na zapřisáhlé odpůrce nebo milovníky této pochutiny. Dnes jsou oblíbené zejména pro vysoký obsah proteinů, minimum tuku a nízkou energetickou hodnotu.

Můžete je jíst jen tak s chlebem, ale vhodné jsou i do polévek nebo pomazánek. Můžete je smažit, nakládat, zapékat, můžete si z nich udělat tatarák a hodí se dokonce i na sladkosti. A ty olomoucké získaly dokonce chráněné zeměpisné označení Evropské unie.

Škvarková pomazánka s kmínovými tvarůžky

Škvarková pomazánka neodmyslitelně patří k zabijačce a stejně tak štamprle poctivé slivovice, nejlépe domácí.

Suroviny:

  • 250 g škvarků
  • 200 g Olomouckých tvarůžků Kousky s kmínem
  • 150 g kysaného zelí
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička drceného kmínu

Postup:

Tvarůžky a škvarky umelte najemno v mlýnku na maso. Doporučujeme nejdříve zpracovat tvarůžky a teprve potom škvarky, protože škvarky s sebou stáhnou zbytky tvarůžků a mlýnek se vám bude lépe čistit.

Přidejte pokrájené zelí, cibuli nakrájenou na kostičky, kmín a hořčici. Dobře promíchejte a namažte na čerstvý chleba.

Tvarůžky v pivním těstíčku s pikantní omáčkou

Protože má majonézová omáčka pořádné grády, dejte si k pití něco intenzivnějšího. Vyzkoušejte tmavé pivo typu stout. Má hustou pěnu, intenzivní tmavou barvu a příchuť po praženém sladu.

Suroviny:

  • 250 g Olomouckých tvarůžků Tyčinky
  • 2 vejce
  • 4 lžíce světlého piva
  • 6 lžic hladké mouky
  • olej na smažení
  • 150 g majonézy
  • 1 lžíce omáčky sriracha nebo více – podle chuti
  • 1 lžíce limetkové šťávy

Postup:

Smíchejte majonézu s omáčkou sriracha a limetkovou šťávou a odložte zatím stranou. Vajíčko, pivo a mouku prošlehejte na hladké těstíčko. Jestli se chcete zbavit hrudek, přeceďte těstíčko přes síto. Pokud je moc husté, přidejte trochu piva navíc pro naředění.

V těstíčku namáčejte tvarůžkové tyčinky a hned je vkládejte do rozpáleného oleje. Pokud máte fritézu, nastavte teplotu na 160 až 170 stupňů. Každý kousek pečte dozlatova a potom odložte na papírovou kuchyňskou utěrku, aby se vsákla přebytečná mastnota.

Pečený sendvič s pastrami

Klasické české ležáky se hned tak neomrzí, ale tohle jídlo s newyorským rodokmenem můžete pro zajímavost doprovodit svrchně kvašeným pivem typu India Pale Ale, tzv. IPA.

Suroviny: 

Farmářský chléb

  • 400 g pečeného hovězího hrudí pastrami
  • 150 g kysaného zelí
  • 125 g Olomouckých tvarůžků - kousky
  • 50 g másla

Dresink

  • 180 g majonézy
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 lžíce nasekaného kopru
  • 1 šalotka
  • 1 lžička strouhaného křenu
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • hrst nasekané hladkolisté petržele

Postup:

Šalotku nakrájejte na drobné kostičky, přidejte k ní ostatní suroviny na dresink a pořádně promíchejte. Odložte do chladu, aby se všechny chutě dobře spojily.

Chleba nakrájejte na plátky a každý krajíc potřete dresinkem. Polovinu z nich naplňte pastrami, okapaným kysaným zelím a pokrájenými tvarůžky. Přiklopte zbývajícími plátky chleba a mírně stlačte.

Rozpusťte máslo a zvnějšku jím potřete obě strany sendviče. Potom dejte na pánev a z obou stran opečte. Hotový sendvič překrojte napůl a podávejte ještě zatepla.