Voní hezky, ale způsobuje neplodnost či může poškodit plod v těle matky. Řeč je o chemické sloučenině Lilial. Tuto látku, která svým aromatem připomíná brambořík či konvalinku, využívali výrobci toaletních mýdel, šamponů, parfémů či čisticích prostředků.

Teď však výrobky s obsahem tohoto vonného alergenu musejí na základě nařízení Evropské unie do začátku března stáhnout z prodeje všechny drogerie. Vědecký výbor pro bezpečnost spotřebitele při Evropské komisi (SCCS EC) ve svém hodnocení uvádí, že v rámci několika studií reprodukční a vývojové toxicity byla prokázána schopnost Lilialu poškozovat samčí pohlavní orgány a narušovat normální vývoj plodu.

Doručení nákupu, poslíček, kurýr - Ilustrační foto
Nákupy až domů. Donáškový prodej slaví deset let, Češi loni utratili 200 miliard

„Za obzvláště rizikové je považováno použití Lilialu rozpuštěného ve směsi vody a alkoholu, tedy například v toaletních vodách a některých parfémech,“ řekl k této nebezpečné látce Miloslav Pouzar z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Právě z toaletních vod a parfémů se tato nebezpečná látka dobře vstřebává do krevního oběhu. K dalším možným nebezpečným vlastnostem Lilialu patří jeho schopnost vyvolávat alergie. Daná vlastnost byla zjištěna v rámci testů in-vivo na zvířatech, ale výsledky z humánních studií jsou považovány za spíše neprůkazné.

Pro ty, kteří si nejsou jisti, zda nemají ve své toaletní skříňce či úklidové komoře přípravek s touto nebezpečnou látkou, dává Pouzar návod na co se na etiketě zaměřit. „Lilial může být označen i dalšími obchodními názvy a zkratkami, jako je Lilestralis, Lysmeral Extra, BMHCA, NSC 22275, Lilyal nebo pt-bucinal,“ uvedl Pouzar. Deníkem oslovené drogerie produkty s tímto označením nyní stahují z regálů. „Naši dodavatelé se samozřejmě na tuto změnu legislativy připravovali s časovým předstihem, a proto postupně upravovali složení svých výrobků. Díky tomu se stažení z prodeje týká pouze minima produktů,“ informovala Jana Růžičková z řetězce DM. Zboží s nebezpečnou látkou nenajdou lidé po 1. březnu ani zákazníci drogerií Teta a Top drogerie.

Měření krevního tlaku. Ilustrační snímek
Češi neumí rozpoznat příznaky mrtvice. Přitom jde o minuty, varuje lékař

Čím však oblíbenou přísadu nahradit? V dřívějších letech se snažili výrobci drogistického zboží nahradit Lilial pomocí směsí několika složek, z nichž některé vyvolávaly podobné znepokojení ohledně bezpečnosti jako sám Lilial. „V současné době se tedy některé firmy snaží Lilial nahradit přírodními extrakty, případně nalézt za Lilial alternativu v podobě jediné látky či méně komplikovaných směsí,“ řekl Miloslav Pouzar.

Kolik se v současné době nachází výrobků s touto látkou na českém trhu, neumí ministerstvo zdravotnictví, pod jehož epidemiology spadá kontrolní činnost, odhadnout. Maximální sankce za prodej přípravků s jeho obsahem po 1. březnu může dosáhnout až tří milionů korun. Nezaplatí ji však prodejce. „Obchodník neodpovídá za složení kosmetického přípravku. Příslušná sankce by tak byla uložena osobě zodpovědné za uvedení kosmetického přípravku na trh,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob a doplnil, že v naprosté většině případů by se tak jednalo o samotného výrobce.

Co je Lilial?
Lilial je obchodní název pro syntetický aromatický aldehyd. Nařízením EU 2021/1902 byla tato látka zařazena na seznam látek zakázaných v kosmetických přípravcích.