Zdravotní turistika - InfografikaZdroj: DeníkVětší množství zájemců už dokázalo uspokojit jen Španělsko, Německo, Portugalsko a Belgie – tedy převážně státy s početnější masou obyvatelstva.

Operace očí a plastiky

Drtivá většina pacientů si přitom svou péči hradila z vlastní kapsy. Obvykle totiž využívali služeb soukromých klinik, a to především očních. „Mezi další obory, které z medicínské turistiky těží, patří třeba plastická chirurgie, umělé oplodnění, léčba obezity nebo stomatologie,“ vyjmenovává další časté cíle cizinců šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Ilustrační foto.
Pražané nemusí lenivět. Lekce jógy, běhu i posilování nabízejí radnice zdarma

Každý ze zahraničních pacientů tady nechá pořádný balík peněz – jeden zákrok totiž stojí v průměru více než 155 tisíc korun. Podle expertů má přesto česká medicína ještě obrovské rezervy. Pokud by se stát trochu víc snažil, mohl by přilákat mnohonásobně více turistů. A vydělat na nich.

Peníze by pak mohl použít na péči o české pacienty. „Jenomže to se neděje, což je velká škoda. Zdravotnictví je totiž u nás na vysoké úrovni, navíc je bezpečné,“ zhodnotil situaci Milan Kubek.

Nevyužité možnosti

Nemocnice, které by si takovým způsobem mohly přijít na větší peníze, stojí podle něj hlavně v pohraničí. „Právě ony by mohly využít své polohy a polepšit si. Právě ony jsou ale často personálně zdevastované, takže toho nejsou schopné,“ řekl.

Podle majitele soukromé kliniky Asklepion Romana Šmuclera skýtají největší potenciál hlavně obory, jako jsou onkologie nebo ortopedie. „V těch má Česko oproti Polsku a Maďarsku opravdu obrovské rezervy,“ zhodnotil. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula ale namítl, že vedení resortu nic podobného nechystá. Má totiž co dělat, aby zabezpečilo péči o české pacienty.

Naopak čeští pacienti cestují za plánovanou lékařskou péčí do zahraničí daleko méně – podle posledních dat se k tomu odhodlaly jen asi tři tisíce lidí. Většinou Češi zamířili do Německa.

Catering. Ilustrační foto.
Chlebíčkům ve firmách odzvonilo, v kurzu jsou snídaně dodané do kanceláře