„Tolik, co my testujeme, nikdo netestuje,” uvedl v úterý premiér Andrej Babiš na setkání se středočeskými starosty. Například sousední Slovensko, které Česko od pátku zařadí kvůli růstu počtu nakažených koronavirem na seznam rizikových zemí, dělá testů na covid-19 mnohem méně, argumentoval Babiš.

Odběrové místo na testy na koronavirus v litoměřické nemocnici
Unikátní projekt Deníku: Kde se otestovat na covid a za jak dlouho máte výsledky

Jaké je realita? Rychlý pohled na statistiky ukáže, že celosvětovými, ba ani celoevropskými premianty v počty testů Česko rozhodně není. Nicméně pokud se bude srovnávat jen se zeměmi V4, případně s africkými, jihoamerickými či jihoasijskými, bude patřit mezi ty lepší.

Když se vezmou v potaz všechny testy od počátku pandemie, Česko s necelými 100 tisíci testů na milion obyvatel sice poráží Slovensko (71 tisíc testů na milion) či Polsko (80 tisíc), ale prohrává s Německem (160 tisíc) či Rakouskem (151 tisíc testů na milion obyvatel).

Ani v týdenních testech není Česko premiantem. Dle posledních úplných dat respektovaného Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), testovaly v 35. týdnu roku více všechny evropské státy s výjimkou šesti východo- a jihoevropských.

Deník proti fake news.Zdroj: Deník