Navrhl jste odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly s tím, že lidé, kteří by měli jít příkladem, nemohou porušovat vlastní nařízení. Snažíte se tím vrátit důvěru veřejnosti?
Snad je to jasný signál, že všichni musejí dodržovat pravidla, a pokud je poruší ministr, není možné mu dát výjimku. Šlo o pochybení, které se nedalo omluvit. Ministr zdravotnictví musí jít příkladem. Mrzí mě to, protože pan profesor Prymula je odborník a byl tváří boje proti epidemii během první vlny, ale toto jeho chování jsem nemohl tolerovat.

Premiér Andrej Babiš na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem
Babiš jednal se Zemanem. Prezident v úterý přijme nástupce Prymuly

Prezident Miloš Zeman vaše argumenty přijal?
Ano. Možná má pochybnosti o mém rozhodnutí, ale akceptoval ho. Předal jsem mu návrh na odvolání pana Prymuly zároveň s návrhem na jmenování jeho nástupce, kterého pan prezident přijme v úterý. Snad k jeho jmenování dojde co nejdříve.

Je to epidemiolog?
Ne, je to lékař, manažer s bohatými mezinárodními zkušenostmi.

Vláda se v posledních týdnech dopustila mnoha komunikačních přešlapů, například ve vyhlašování a následném popírání některých kroků. Máte strategii, jak teď budete veřejnost oslovovat, aby se covid podařilo společnými silami zkrotit?
Stále mě šokuje, že jsou mezi námi lidé, kteří zpochybňují existenci covidu-19, ačkoliv obrovsky roste počet hospitalizovaných. Skutečně všechny prosím, aby omezili osobní kontakty, protože tam, kde není kontakt, není přenos. Také je třeba nosit všude roušky a správně si je nasazovat. Když se teď semkneme a budeme se chovat odpovědně jako na jaře, tak to zvládneme. Musíme udělat vše pro to, abychom měli Vánoce s otevřenými obchody a restauracemi, pochopitelně při dodržování daných pravidel.

Epidemiolog Roman Prymula
PŘEHLEDNĚ: Série pochybení Romana Prymuly

Když mluvíte o odpovědnosti, přijdete po Vánocích do sněmovny a požádáte o vyslovení důvěry?
Nevidím důvod o ni žádat. My děláme maximum a v této chvíli pokládat vládu, jít do nejistoty a chaosu, je absolutně nezodpovědné. Vůbec nechápu, proč ODS přišla s takovým návrhem, ale nikdo jí nebrání, aby hlasování o nedůvěře navrhla.