O čtvrtečním nečekaném „úlovku“ informoval v tiskové zprávě mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Když kriminalisté projížděli hodinu po poledni kolem autobusového terminálu u holešovického nádraží - tomuto místu kvůli výskytu takzvaných závadových osob věnují zvýšenou pozornost, všimli si „známé firmy“. Rozhodli se tedy muže s drogovou minulostí zkontrolovat, zda se opět nedostal za hranu zákona. Mezitím se podezřelý dal do řeči s řidičem jednoho ze zaparkovaných autobusů linky č. 112.

Zdroj: Youtube

„Jakmile detektivové k této dvojici dorazili, tak si všimli, že řidič MHD znatelně znervózněl. Nicméně v prvopočátku se muži zákona věnovali hlavně dealerovi. Při tom se jich řidič zeptal, zda si může jít zkontrolovat autobus, neboť má zanedlouho odjíždět. Na tom neviděli policisté nic špatného, a tak řidičův požadavek odsouhlasili,“ popsal akci policejní mluvčí Hulan.

Na vysvětlenou pak dodal, že šofér policisty už během kontroly žádal, aby zrychlili, protože on má dle jízdního řádu naložit cestující a odjíždět za zhruba tři minuty ve směru zoologická zahrada.

Motorkář ujížděl policistům.
Divoká honička s motorkářem. Převážel drogy, byl pod jejich vlivem a ještě opilý

Vzápětí však zasahující kriminalisté zbystřili, neboť se pracovník pražského dopravního podniku (DPP) zdržel u levého předního kola autobusu. Co tam tak dlouho dělá? divili se. Pak na pneumatice našli krabičku cigaret, v níž byl naditý pytlík s krystalickou látkou. „Kriminalisté zjistili, že se jedná o víc jak padesát gramů pervitinu. Na základě toho podrobili řidiče testu na přítomnost drog, který byl pozitivní a detekoval přítomnost právě pervitinu,“ uvedl Hulan a dodal, že výsledek orientační zkoušky potvrdil i následný odběr krve.

Řidič je mimo službu, hrozí mu osm let

Byť na videu pro Aktu.cz řidič tvrdil, že měření bylo chybné a že by si nedovolil požít drogy ani alkohol za volantem, když vozí spoustu lidí. Podle policie je však řidič autobusu podezřelý z trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky, obecné ohrožení ve stadiu pokusu a přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na osm let. Vyšetřován bude i zmíněný dealer, který drogy přinesl a chtěl prodat.

Zdrogovaný muž se zákazem řízení v karavanu ujížděl pražským strážníkům.
Dramatická honička karavanu v Praze. Strážníci pronásledovali muže na pervitinu

„Dotčený řidič byl okamžitě postaven mimo službu. DPP bude dále v tomto případě samozřejmě postupovat dle zákoníku práce. Čekáme na oficiální závěry od policie. Dle pracovního řádu řidič pochopitelně nesmí nastoupit na směnu pod vlivem psychotropních látek. DPP namátkově mezi řidiči provádí orientační vyšetření dechovou zkouškou a orientační vyšetření na jiné návykové látky,“ citoval server Blesk.cz mluvčí pražského dopravního podniku Anetu Řehkovou. Agentura ČTK v pátek uvedla s odkazem na mluvčí Řehkovou, že zfetovaný řidič byl z DPP propuštěn: "Nepamatuje obdobný případ mezi řidiči autobusů."

Pražští policisté zadrželi zdrogovaného Poláka, který ukradl luxusní vůz rakouskému architektovi.
Policisté chytili Poláka pod vlivem drog. Luxusní vůz navíc ukradl v Rakousku