Odvolací senát Tomáše Stuchlíka ho zprostil obžaloby v kauze údajného podplácení a dalších skutků, jichž se měl právník v minulosti dopustit jako obhájce údajného vora v zakoně neboli šéfa arménské mafie, za něhož obžaloba (jež rovněž nedopadla úspěšně) označovala podnikatele Andranika Soghojana. Kramarič se před procesem se Soghojanem měl snažit ovlivňovat výpovědi svědků ve prospěch svého klienta. To, že by za upravené svědectví sliboval peníze a další pozornosti dvěma mužům, které v dubnu 2010 navštívil v ruzyňské věznici, advokát od počátku odmítal.

V tom se s ním Stuchlík neztotožnil. Odvolací senát dospěl k závěru, že skutek popsaný v obžalobě se stal. Na rozdíl od státního zastupitelství však má za to, že nebyly naplněny všechny znaky skutkové podstaty podplácení ani jiného trestného činu. Nebylo splněno, že by výhody byly nabízeny v souvislosti s obstaráváním věci veřejného zájmu, a ovlivňovaní svědci nakonec podle návodu před soudem nevypovídali a za křivou výpověď nebyli stíháni, takže na věc nelze nahlížet ani jako na návod k neopravdivé výpovědi. Soud nicméně naznačil, že zprošťující verdikt neznamená úplné očištění obžalovaného. Nabádání k úpravě výpovědí bylo z jeho pohledu neetické a v rozporu se zákonem o advokacii.

V minulosti se na stranu advokáta přiklonil Obvodní soud pro Prahu 6, který ho opakovaně osvobodil. Vycházel z toho, že v případu figurují pouze tvrzení dvou vězněných osob, jejichž výpovědi ale nemají oporu v jakémkoli dalším důkazu. Teprve loni v prosinci padl trest – roční podmínka doplněná zákazem vykonávat činnost advokáta po dobu 2,5 roku. Ten nyní Stuchlíkův senát pravomocně zrušil.

Vyhověl tak odvolání, jímž se proti prvoinstančnímu rozsudku bránil nejen sám Kramarič, ale rovněž jeho dvě dcery (odvolání proti výroku soudu totiž může podat nejen odsouzený, ale jeho blízcí, pokud dotyčný výslovně neprohlásí, že se možnosti odvolání vzdává, a to za sebe i své rodinné příslušníky).

Není zločin - není trest

Odvolací senát ale posuzoval i podání druhé strany – státní zástupkyně se naopak dožadovala zpřísnění trestu. Navrhovala šestiletou podmínku plus zákaz činnosti – a k tomu ještě uložení peněžitého trestu ve výši půl milionu korun. K tomuto návrhu městský soud zaujal zamítavé stanovisko. Není zločin – není trest.

Současný verdikt je sice pravomocný, ale ještě nemusí být konečný. Je totiž možno využít takzvaného mimořádného opravného prostředku v osobě dovolání k Nejvyššímu soudu ČR v Brně.

Věc také ještě bude hodnotit Česká advokátní komora. Představitelé této profesní organizace případ posuzovali již v minulosti, dospěli ale k závěru, že počkají až na písemné vyhotovení pravomocného rozsudku. Kárné řízení se ale konat nebude, naznačil soudce Stuchlík. Podle jeho slov již totiž uplynula dvouletá promlčení lhůta.

Kramarič pondělní verdikt nekomentoval a budovu soudu opustil ihned po skončení jednání. Jeho obhájce ale netajil spokojenost. Připustil i možnost, že v souvislosti s vlekoucím se trestním stíháním se Kramarič se obrátí na stát i s požadavkem na odškodnění.

Statisíce korun i hodinky
Posuzované skutky se podle spisu odehrály při návštěvě Julia Kramariče v ruzyňské věznici před čtyřmi roky, kdy se schylovalo k soudnímu procesu v kauze vražd údajně objednaných takzvaným vorem v zakoně a jeho spolupracovníky. Advokát stěžejní postavy se podle spisu snažil ovlivňovat výpovědi dvou svědků. Jednomu měl nabídnout půl milionu korun za tvrzení, že předmětné vraždy neobjednal obžalovaný, ale šlo o dílo jiného muže, vystupujícího v případu jako korunní svědek.

Navíc měl svědek nařknout z korupčního jednání detektivy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), kteří případ vyšetřovali. To, že na něj tito kriminalisté tlačili a snažili se ovlivnit jeho svědectví, měl prohlásit také druhý z mužů. V jeho případě se odměnou měly stát darované hodinky a 30tisícová půjčka. Tahle nařčení Kramarič v minulosti označil na výsledek komplotu lidí z ÚOOZ. S těmi prý měl napjaté vztahy už z dřívějška, kdy se setkali při práci na jiných případech.