V nabourané auto se totiž proměnil jiný vůz, nepoškozený – ovšem získaný nelegální cestou: krádeží. Tedy – vlastně to bylo naopak: šlo o legalizování odcizených vozů a jejich uvedení do provozu pod identitou těch bouraných, aby kradená auta mohla být dále nabízena k prodeji.

Vykrádali i kradli

To je ovšem jen část souvislostí případu s krycím označením Perfecta, v jehož rámci středočeští kriminalisté obvinili čtyři osoby z podílu na krádežích aut a cenností v nich uložených.

Uvedl to Jakub Vinčálek z ředitelství středočeské policie, podle jehož slov se detektivové již od února soustřeďovali na nárůst počtu případů útoků na auta zaparkovaná u nákupních center.

Dostat se na stopu nebylo lehké 

Zatímco posádka odešla za nákupy (nezřídka spojenými i s občerstvením, což obnášelo delší nepřítomnost), zloději auto buď vykradli – nebo s ním přímo odjeli.

Třebaže okolí nákupních center včetně přilehlých parkovacích ploch sledují bezpečnostní kamery, dostat se pachatelům na stopu nebylo jednoduché. Neřinčelo totiž sklo; nejednalo se o klasické vloupačky, kdy si nenechavec všimne věcí ponechaných uvnitř auta a použije násilí k tomu, aby se k nim dostal. Kdepak: tady se vše odehrávalo zcela nenápadně. Potichu a beze spěchu.

Použití rušičky signálu

Často se také nejednalo o krádeže náhodné, ale o předem naplánované a připravené zločiny na objednávku. Jejich cílem se stávaly škodovky modelových řad Octavia, Fabia a Roomster.

„Postupně bylo zjištěno, že této trestné činnosti se dopouští trojice pachatelů, která pomocí rušičky signálu centrálního zamykání brání zamčení vozidla," konstatoval Vinčálek.

Zloději tedy prostřednictvím elektronického signálu dosáhli toho, že vlastník odcházel od odemčeného auta – ovšem s přesvědčením, že vůz má řádně zabezpečený.

Pak už stačilo počkat, až se dostatečně vzdálí a bude čistý vzduch. Zatímco byli majitelé pryč, podezřelí v jejich autech hospodařili po svém. A někdy o své vůli nakládali i s jejich auty, která pro ně nebyl problém nastartovat navzdory elektronickému zabezpečení. Buď vozy proslídili a odnesli, co se jim hodilo, nebo s nimi odjeli směrem na Mníšek.

Desítky případů

„Policii se podařilo zadokumentovat celkem 35 skutků, kterých se tato skupina dopustila. Tři ze čtyř obviněných jsou stíháni vazebně pro trestný čin krádeže," konstatoval Vinčálek.

Doplnil, že při domovních prohlídkách bylo nalezeno kompletní vybavení ke krádežím vozidel – včetně rušičky signálu centrálního zamykání. To, že jsou na správné stopě, kriminalistům potvrdily i další zajištěné předměty: části odcizených aut – a rovněž automobily již se změněnou identitou připravené k prodeji.

Čtěte také: Zmizelo dovolenkové auto za čtvrt milionu