Od dubna takto navštívili devět bytů po celém území metropole, připomněla v pátek Jana Rösslerová z ředitelství pražské policie. Ve třech dalších případech se podle jejích slov pachatelé pokoušeli dostat dovnitř, ale odešli s nepořízenou.

„Většinou odcizili šperky, peníze, notebooky, fotoaparáty – nepohrdli ale ani sbírkou odznaků ve skleněné dóze nebo láhví luxusního koňaku," poznamenala Rösslerová.

Chtěl 120 tisíc, získal jen pět

Zlodějské řádění se škodou vyčíslenou na více než 350 tisíc korun za ukradené věci plus dalších 50 tisíc za ty poničené mají podle detektivů na svědomí 52letý muž, který už za mřížemi strávil 16 let, a jeho 23letý kumpán; také on už ví, jaké to je zpovídat se před soudem z majetkové trestné činnosti. Je totiž uživatelem pervitinu – a peníze si jinak než krádežemi neopatřuje.

Starší „kolega" je ale přece jen podstatně zkušenější – a má toho na svědomí více; samostatně se prý vloupal do bytu v Novoborské ulici na Proseku, odkud si odnesl platební kartu. S tou pak obešel sedm bankomatů a patnáctkrát se pokusil vybrat peníze. Celkem takto usiloval skoro o 120 tisíc, získal ale jen pět tisícovek.

Na krku má navíc ještě stíhání pro maření výkonu úředního rozhodnutí – pobyt v Praze měl totiž soudem zakázaný. Nyní je již ve vězení. Putoval tam proto, že v létě „zapomněl" nastoupit k dvouletému trestu, který dostal za krádež zahradního nářadí z budovy obecního úřadu na Trutnovsku a za předchozí porušování zákazu pobytu v Praze.