„Způsobili škodu téměř milion korun," konstatovala s tím, že kriminalistům se dosud podařilo prokázat 14 krádeží aut, spáchaných v době od ledna do dubna. Podezřelí podle kriminalistů ale brali i čtyřkolky, jejich kořistí se staly také přívěsný vozík a obytný karavan.

Dva ze zadržených, 21letý a 25letý, rozebírali auta na díly v bývalém statku v nevelké obci na Praze-východ. „Vozidla rozebrali, karosérie s odstraněným VIN prodali ve sběrnách. Technické průkazy a jiné doklady nalezené ve vozidle spálili - nebo si ponechali pro další použití," připomněla Johnová.

Většinou až pětileté tresty

Všichni podezřelí jsou stíhání na svobodě. Většině z nich hrozí v případě odsouzení až pětileté tresty; výjimkou je 30letý muž, který by mohl pobýt za mřížemi až osm let. Ten má na triku navíc i drogový delikt - kumpánům, kteří auta rozebírali, měl totiž za tuto službu poskytovat pervitin.

„Nejméně v šedesáti případech," poznamenala Johnová s dodatkem, že ve většině případů to bylo zadarmo, ale několikrát si dávku nechal zaplatit. Z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými látkami byl obviněn i 25letý muž - drogu dál distribuoval; předával ji minimálně dvěma dalším osobám.