Oba jsou podezřelí z únorových krádeží bezpečnostní kamery z chodby domu v Pertoldově ulici Modřanech a horského kola ze sklepní kóje v ulici U Družstva Život.

Pátrací relace již není účelná, upozornil ve čtvrtek Jan Daněk z ředitelství pražské policie. Pomoc při zjišťování totožnosti podezřelých už policisté nepotřebují. Muže totiž dopadli přímo při páchání jiné trestné činnosti. Vlastně - spíš by se slušelo uvést: při páchání stejné trestné činnosti.

Klec spadla v noci, v centru metropole, pět minut před druhou hodinou. Přesně v 01.43 přivolal policisty pracovník jednoho z hotelů na Václavském náměstí s tím, že neznámý zloděj právě odmontoval a odnesl bezpečnostní kamery. Dotyčný po sobě ale zanechal památku.

Videozáznam. Před objektivy kradených kamer se zloděj neskrýval - a ty tak zachytily jeho podobu. Nahrávku oznamovatel ukázal policistům, kteří tak dobře věděli, koho hledají.

Pátrání v okolí hotelu netrvalo dlouho. Dvanáct minut po ohlášení případu bylo hotovo. V 01.55 hodin policejní hlídka podezřelého objevila ve vestibulu metra - a zadržela ho i s odcizenými kamerami. „Ještě na místě se muž ke krádeži přiznal," konstatoval Daněk.

Nekradl poprvé

Na policejní služebně pak vyšlo najevo, že v oboru krádeží bezpečnostních kamer není 32letý muž nováčkem. Ukázalo se, že je hledanou osobou z kočárkového videa z Prahy 4, čerstvě zveřejněným v souvislosti s pátráním po zlodějích bicyklu a další kamery.

Protože každý z případů spadá do územní působnosti jiné policejní složky, absolvoval zadržený putovní jízdu po pražských služebnách. A zakrátko zamíří i k soudu. Policisté se chystají věc uzavřít ve zkráceném čtrnáctidenním přípravném řízení.

Třebaže pátrání po totožnosti vcelku nenápadné dvojice z kamerového záznamu mělo opodstatnění jen chvilku, podle Daňkových slov stačilo reagovat hned několik všímavých občanů. Na policejní linku 158 se obrátili svědci jak s poznatky k osobě hledaného muže, tak i s podněty k ženě s kočárkem, jež si na videu z Modřan odnášela rohožky.