Modus operandi byl nejčastěji takový, že starší z obou žen vykupovala z množíren psů štěňata zejména menších plemen, která pak vybavovala falešnými očkovacími průkazy a většinou prodávala prostřednictvím inzerátů na stránkách bazos.cz. S tím jí v mnoha případech pomáhala i mladší z obou žen. Poté, co se ozval zájemce, tak se s ním domluvily i na čase a místě schůzky. Těsně před touto schůzkou pod různými smyšlenými legendami místo předání změnily např. na nákupní centrum. Tam proběhlo předání štěněte i s očkovacím průkazem a uhrazení částky. Doposud by se zdálo být vše v pořádku…

Zdroj: Policie ČR

Situace se ale změnila, když si noví majitelé vysněné štěňátko přivezli domů a začali zjišťovat, že vše není, jak má být. Psi byli nemocní, apatičtí a začaly se u nich projevovat různé potíže. Majitelé s nimi museli vyhledat veterinární lékaře, ale ne všechny se podařilo zachránit. Někteří zemřeli sami, jiní museli být utraceni.

Brzy odstavená štěňata

"Abychom byli konkrétní, tak v jednom případě si majitelka koupila od ženy čivavu, skončila s ní na veterině, protože měla křeče, záškuby, propnutí, byla letargická, trpěla parvovirozou, coronavirozou, pankreatitidou a vývojovou vadou. I přes poskytnutou péči a hospitalizaci fenka uhynula. Paraviróza, kterou následně veterinář u některých uhynulých štěňat diagnostikoval, je silné virové onemocnění právě u štěňat. Nejčastěji se projevuje silným krvavým průjmem a úporným zvracením. Bez potřebné veterinární péče, kterou obviněná štěňatům neposkytla, vede tato nemoc k dehydrataci a úhynu zvířete," uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Podezřelý z krádeže.
Ženě ukradli kabelku a auto, když šla venčit psa. Nezamkla za sebou dům

Ve valné většině prodejů se jednalo o štěňata, která byla odstavena od matky ve čtyřech až pěti týdnech, tedy dříve, než bylo vhodné. Štěňata pak žena přepravovala a přechovávala ve zcela nevyhovujících životních a hygienických podmínkách, neposkytovala jim dostatečnou výživu a napájení, nezajistila řádnou veterinární péči a očkování, což se potvrdilo v rámci domovní prohlídky.

"V důsledku výše uvedeného jednání bezdůvodně vyvolávala obviněná u zvířat nepřiměřené působení stresujících vlivů biologické, chemické nebo fyzikální povahy, působila zvířatům bolest a utrpení, přičemž  ze zjištěných okolností byla srozuměna s tím, že za dané situace může dojít ke strádání i úhynu zvířat," řekl Daněk.

Polovina odebraných psů uhynula

V domě, kde obviněná provozovala nelegálně svoji živnost, kriminalisté objevili celkem 12 štěňat různých ras. Přítomná veterinární lékařka konstatovala, že jsou značně zanedbaná, masivně začervená a celkově ve velmi špatné kondici. Štěňata byla obviněné okamžitě odebrána a převezena do psího útulku, kde bohužel i přes okamžitou veterinární péči šest štěňat uhynulo.

"V tuto chvíli evidujeme 27 případů prodejů štěňat, kdy osm z nich uhynulo nebo muselo být utraceno. V některých případech jedna ze stíhaných žen peníze za psy vrátila, jindy uhradila náklady na jejich léčbu. Nicméně v tuto chvíli evidujeme vzniklou škodu ve výši téměř 200 tisíc korun," sdělil mluvčí.

Bernský salašnický pes Calvin se ztratil cizincům v centru Prahy
Calvin is home. Cizinci díky internetu našli ztraceného psa a zvou na oslavu

Ženy se specializovaly na prodej menších ras psů, jako jsou jorkšíři, čivavy, maltézští psíci, francouzští buldočci, pudlové, knírači, němečtí špicové, kavalír king charlesové a podobně. Z některých štěňat, inzerovaných jako čistokrevné, vyrostli kříženci.

Podle všeho starší ze stíhaných žen prodávala psy na smlouvu od roku 2014, kdy zájemci jezdili k ní domů. Tam se poté dala kontaktovat kvůli případným reklamacím. Někdy kolem let 2015/2016 ovšem začala štěňata prodávat pod smyšlenými jmény. Po uskutečnění obchodu se zbavovala jednorázových sim karet, aby se poškození neměli v případě problémů kam obracet. Kriminalisté se domnívají, že by se za tuto dobu mohlo jednat přibližně o dalších 200 případů.

Máte s nimi zkušenost?

"V této souvislosti hledáme další poškozené, které mají s ženami na fotografiích podobnou zkušenost a věc zatím neoznámili, aby se obrátili přímo na telefonní číslo kriminalistů 5. oddělení Obvodního ředitelství Prahy 4 na telefonní číslo 722 000 368 nebo na linku 158," požádal Daněk o spolupráci širokou veřejnost.

"Jelikož se blíží Vánoce a zvířátka často bývají dárkem pod stromečkem, chtěli bychom požádat všechny budoucí chovatele, aby přistupovali k nákupu zvířat zodpovědně. Při koupi by měli trvat na zhlédnutí místa, kde zvíře žije, podívat se na jeho rodiče a zjistit si reference na prodávajícího. Samozřejmostí by mělo být sepsání kupní smlouvy a kontrola dokladu totožnosti prodávajícího při jejím podpisu," uzavřel mluvčí.

Nalezený pes dostal jméno Toníček a má se skvěle.
Zubožený psí nalezenec se má skvěle. Posílá krásný předvánoční pozdrav