Zatímco žena snila o krásné budoucnosti, dotyčný myslel na peníze zřejmě už ve chvíli, kdy s ní navázal kontakt prostřednictvím internetové seznamky. Tehdy, v roce 2012, se snažil udělat dojem; vydával se za ředitele prosperující firmy a současně majitele rodinného domku a pozemku.

Prezentoval se jako protřelý chlápek, který se umí otáčet a současně se vyzná - a tak není divu, že se mu žena zanedlouho svěřila se svými problémy: ocitla se v těžké životní situaci a musí řešit otázku svého bydlení.

Kdepak; k sobě ji podezřelý nenastěhoval. Nabídl ale řešení: sežene byt v Praze, který se dá pořídit náramně výhodně. Nebude to problém - jenom je třeba složit vyšší finanční zálohu.

V polovině října onoho roku 2012 dotyčný skutečně od ženy převzal 400 tisíc korun. A - to bylo vše. Dál se už nedělo vůbec nic. „Ke zprostředkovanému pořízení bytu nedošlo a podvodník se ženou přestal komunikovat," konstatoval Chalupa.

Úspěch po ročním pátrání

Loni se žena obrátila na policisty, dopadení podezřelého byl ale oříšek. Skrýval se na různých místech, připomínají policejní detektivové. Zadržet se ho tak podařilo až po ročním pátrání. Nyní již ale je obviněn z podvodu; v případě odsouzení mu hrozí pobyt ve vězení od jednoho roku do pěti let.

Policejní detektivové nicméně míní, že oběť, o níž vědí, nemusí být jedinou ženou, kterou tento muž oklamal a zklamal. Zcela by to korespondovalo s tím, co o něm vědí. Nestalo se totiž to, že by příležitost, která se mu naskytla, využil člověk žijící jinak řádným životem.

Kdepak; muž, jenž nyní čelí obvinění z podvodu, už byl za podobné počínání v minulosti odsouzen. Rovněž tehdy vyhlížel kořist na internetových seznamkách. Od několika osamělých žen pak získal dohromady téměř dva miliony korun.

„Kriminalisté se obracejí na další ženy, které se případně staly obětí podvodného jednání, aby se jim přihlásily přímo na telefonních číslech 974 882 407, 974 882 400, 974 882 441 - nebo prostřednictvím bezplatné tísňové linky Policie ČR 158," připomněl Chalupa.