Když přiběhli do horní části parku, odkud hlas vycházel, spatřili v křoví svlečeného chlapa, který ženu držel za krk a snažil se ji přitáhnout k sobě. Okamžitě zasáhli, připomněla v pondělí vedoucí kanceláře ředitele pražských strážníků Irena Seifertová. „Muže od ženy odtrhli a vyvedli ho z křoví," konstatovala.

Žena mluvila o tom, že se stala obětí pokusu o znásilnění – protože ale zůstalo jen u pokusu, přivolání záchranky odmítla. Členům hlídky však bylo divné, jak klidně se chová; její vystupování bez známek rozrušení neodpovídalo stavu člověka, na kterého se nečekaně vrhl násilník. Pak vyšlo najevo, jak se věci odehrály.

„Po chvilce se strážníkům přiznala, že si od muže vzala finanční hotovost, za kterou měla slíbit orální sex. Muž se však na ní měl poté fyzickým násilím domáhat pohlavního styku," tlumočila Seifertová vysvětlení, které zaznělo přímo na místě. Věc dále šetří policisté.

Kdo ví, jak by se situace vyvíjela, kdyby strážníci neobjevili. Ti přitom procházet danou oblastí neměli zrovna v plánu. Jednalo se o hlídku dohlížející na dění v noční tramvajové lince číslo 53 – její členové ale vystoupli poté, co je pasažér, který přistoupil na zastávce právě na Karlově náměstí, upozorňoval na člověka ležícího v parku; patrně opilce. Nikoho takového strážníci nenašli, zaslechli ale volání o pomoc.