Obhájce Jan Camrda ji ale do vazební cely informoval, jak vše dopadlo: trestní senát Ivo Zelinky jí vyměřil 16 let vězení. V souladu s návrhem státní zástupkyně Miloslavy Zagarové ji uznal vinnou z vraždy a uložil trest při dolní hranici sazby.

Zatímco žalobkyně se bezprostředně po vynesení verdiktu vzdala odvolání, advokát Camrda si lhůtu k případnému odvolání ponechal. To, že kauza ještě poputuje k pražskému vrchnímu soudu, je přitom téměř jisté.

Obhájce totiž při středeční závěrečné řeči středu navrhoval zproštění obžaloby nebo překvalifikování činu na vraždu novorozeného dítěte matkou - což je jiný paragraf s podstatně mírnější trestní sazbou.

Málo důkazů

Třebaže důkazů bylo poskrovnu, Zelinkův senát dospěl k závěru, že žena po porodu naplnila předem připravený záměr a následně se snažila svůj čin zastřít. A nemá pochybnosti o tom, že se dítě - podle analýzy DNA z krevních stop to byl chlapeček - narodilo živé.

V opačném případě by obžalovaná neměla důvod zastírat stopy poměrně pracným i časově náročným způsobem. A také by neměla důvod lhát spolupracovnicím i svému lékaři o tom, co se s miminkem stalo.

Právě gynekolog z Vlašimi, k němuž žena měla přijít na prohlídku, policisty upozornil, že je něco v nepořádku. Slovům o tom, že se dítě narodilo mrtvé a jeho tělo i s placentou odnesl neznámo kam nevlastní bratr matky, doktor neuvěřil.

Žádné vysvětlení

Klidně a odevzdaně - stejně jako působila i v jednací síni - pak žena v ordinaci čekala na příjezd přivolaných kriminalistů. Ti pak v popelníku kotle v domě, kde žila, našli nepatrné zbytky kostí.

Okolnosti svého činu obžalovaná v jednací síni nevysvětlila, nevypovídala ani po svém zadržení na policii. Ze svědectví lidí z jejího okolí vyplynulo, že žena, pro niž nebylo lehké vycházet s ostatními, byla v tíživé životní situaci, kdy nenacházela oporu v rodině.

K dítěti se nehlásil bývalý kolega z práce, s nímž žena dříve krátce žila a který byl jeho otcem. A také muž, kterému odpověděla na seznamovací inzerát, po zjištění jejího těhotenství prohlásil, že nadále budou radši kamarádi než partneři.