„Předseda senátu obdržel informaci o úmrtí obžalovaného zatím neoficiální cestou od jeho advokátky. Veřejné zasedání k projednání odvolání, které se má konat v úterý, tak prozatím neodvolal. Pokud se informace oficiálně potvrdí, stíhání bude zastaveno, jak stanoví zákon," řekla ČTK mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Soudce Miroslav Novák.
Soudce Novák půlmilionové odškodnění kvůli přeložení nedostane

Soudce jednal v úmyslu zlodějům pomoci

Stížnost ve prospěch zlodějů Blažka a Tesárka, kteří si odpykávali desetiletý trest, podala v červnu 2010 tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Mužům zároveň přerušila výkon trestu. Nástupce Kovářové Jiří Pospíšil vzal sice v srpnu 2010 stížnost zpět, muži se ale do vězení nevrátili. Uprchli do zahraničí a česká policie se pro ně musela vydat do Thajska. Poté opět putovali za mříže.
Podle obžaloby Matula jednal v úmyslu zlodějům pomoci. Ministryni spolu s tehdejším ředitelem odboru dohledu Vladimírem Chrásteckým doporučil stížnost ve prospěch obou obžalovaných podat, při čemž Kovářové mimo jiné zamlčel, že dovolání Blažka s Tesárkem odmítl Nejvyšší soud. Chrástecký už byl za nadržování pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu 1,5 roku.

Prezident Miloš Zeman jmenoval  na Pražském hradě Ljubomíra Drápala předsedou Krajského soudu v Praze.
Zeman jmenoval soudce i nového předsedu Krajského soudu v Praze

Tvrdil, že je nevinen

Původně dostal Matula stejně dlouhý podmíněný trest jako Chrástecký, po druhém projednání případu mu soudkyně Mária Petrovková podmínku o půl roku zkrátila. Zohlednila, že trestní řízení trvá dlouho dobu a Matula se žádného jiného trestného činu nedopustil. Matula od počátku uváděl, že je nevinen.
Matuly se v minulosti zastali ústavní soudci, kteří poukazovali na to, že ministryně Kovářová měla podle vlastních slov s agendou stížností pro porušování zákona jakožto advokátka letité zkušenosti. Podle posledního rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2 to ale prokázáno nebylo.

Miloš Zeman na návštěvě Středočeského kraje.
Zeman zopakoval, že zvažuje kárnou žalobu na soudce v kauze Rath