Uzavřeli celý areál stavby a nalezené pracovníky několika subdodavatelských firem prověřovali jednoho po druhém – a skutečně moc nechybělo k tomu, aby mohli konstatovat: co kontrolovaný cizinec, to problém.

Maléry se přitom prolínaly napříč národnostmi. Kontrolováno bylo 25 Ukrajinců, po sedmi Slovácích a Uzbecích, dále tři Moldavané, dva Arméni, dva Rumuni a jeden muž z Kyrgyzstánu.

Čestných výjimek bylo jen naprosté minimum; porušení zákona celníci shledali u naprosté většiny osob, připomněla Kurková. Dotyční si přitom moc dobře uvědomovali, že mají problém. Potvrzovalo to jejich chování – někteří se snažili pláchnout přes plot a vyhnout se tak kontrole. Na to ovšem byli celníci připraveni a nedělalo jim problém vracet uprchlíky zpět.

„Celkem bylo zkontrolováno 56 osob, přičemž v devíti případech nesplnil zaměstnavatel informační povinnost vůči úřadu práce a 47 cizinců nepředložilo platné pracovní povolení," shrnula Kurková výsledky. Jinými slovy: na 56 kontrolovaných to dělá 56 problémů. Nepatnou hrstku mužů, kteří měli papíry v pořádku, hravě vyrovnali ti, u nichž byly shledány oba zmiňované prohřešky.

Pokuty platili na místě

Ano to však nebyl konec překvapivým zjištěním. Kontrola ukázala, že hned sedm z oněch prověřovaných 56 cizinců pobývá na území České republiky nelegálně. Ty celnici rovnou předali policistům, kteří s nimi zahájili řízení o vyhoštění.

Tohle všechno nicméně cizinci znají a víceméně mohli očekávat, co bude následovat, jakmile se kontrola na staveništi objevila. Čekalo je ovšem ještě nemilé překvapení. V rámci detailního prověřování celníci navíc kápli na to, že část cizinců u nás pozapomněla platit tam, kde platit bylo třeba; byli evidováni jako dlužníci za pokuty v dopravě.

Platební morálka některých z nich se pak vylepšila hned na místě. „Podařilo se vymoci významnou část pokut, která by jinak zůstala nedobytná," potvrdila Kurková.

Sankce čekají i zaměstnavateleV případě, že zaměstnavatel nesplní informační povinnost vůči úřadu práce, může mu být uložena pokuta až do výše 100 tisíc korun. Jestliže zaměstnává cizince bez platného pracovního povolení, je sankce v rozmezí od čtvrt milionu korun do 10 milionů korun.

Čtěte také: Razie na stavbě: ze 261 dělníků prošlo kontrolou jen 73