Šestadvacetiletý muž, který seděl s přáteli u stolu v prvním patře, podle Milcových slov utrpěl smrtelné zranění poté, co ho obžalovaný vyhledal a vyzval, aby s ním sešel do přízemí, a krátce si pohovořili. „Když se poškozený otočil a odcházel zpět do prvního patra, obžalovaný z krátké vzdálenosti vystřelil z přesně nezjištěné automatické pistole," uvedl žalobce. Následkům zásahu do temene hlavy cizinec podlehl po převozu do vinohradské nemocnice.

Vinen se necítím, vrtí hlavou obžalovaný, který před soudem stanul až nyní kvůli tomu, že se zdržoval ve své domovině a jeho vydání nebylo možné, protože tamější prokuratura stíhání zastavila; do Prahy se obžalovaný dostal až před rokem – poté, co byl zadržen v Bělorusku. „Tu vraždu jsem nespáchal," řekl v jednací síni předsedkyni senátu Naděždě Bittnerové.

Nepopřel ale, že v Dolních Břežanech byl a se zastřeleným, který byl jeho známým, se setkal. Vlastně se prý potkali už během dne – náhodou se sešli ve směnárně na Václavském náměstí. Slovo dalo slovo – a Haas se prý zmínil o tom, že má vzorky gruzínských vín, pro jejichž dovoz hledá odběratele. Ukrajinec ho pak pozval do Břežan: večer se v restauraci setká se známými – a mezi nimi je i člověk, který by mohl mít zájem.

Dotyčný se ale na setkání neobjevil. Ukrajinec se prý gruzínskému návštěvníkovi omluvil, slíbil, že nabídku vína bude tlumočit – a protože v podniku byl hluk, s Haasem prý sešel do přízemí. Tam si chvíli povídali – načež mladší známý vyprovodil Haase ke vchodu. Gruzínec se podle svých slov vydal pešky směrem k pražské Písnici – a cestou si mávl na taxík…

Rána do hlavy jako krvavá odplata za ránu do hlavy?Už na počátku vyšetřování kauzy se objevily informace, že střelec mohl být pouze vykonavatelem ortelu; zprvu se hovořilo o eventualitě nájemné vraždy. Zřejmě provedené z pověření zločinecké autority nejen v ruskojazyčném prostředí – takzvaného vora v zakoně. To, že by měl takový úkol či jen podobné kontakty, obžalovaný u soudu popřel. Vyšetřovatelé se ho prý také ptali na jeho kontakty organizací Chedrion; to je prý v Gruzii obdoba našich záchranářů, ale v minulosti v jejím rámci údajně fungovaly i jakési mafiánské struktury. I to rozhodně odmítl.

Možný motiv nastínila sestra zavražděného, která ve středu vypovídala jako svědkyně. Nedlouho před smrtí měl prý bratr konflikt s gruzínským podnikatelem, který v Praze zaměstnával jeho přítelkyni. Došlo údajně k potyčce – Ukrajinec dal Gruzínci „hlavičku" (tedy ránu do hlavy vlastním čelem) a protivník na něho vytáhl pistoli; rána prý nevyšla jen proto, že zbraň selhala. K tomu obžalovaný u soudu uvedl, že o tomto sporu vůbec nevěděl, i když gruzínský podnikatel byl jeho dobrým známým. Dočetl se prý o něm až v policejním spisu.