Na počátku byla informace, že směrem od hlavního města na Neratovice jede automobil Suzuki Vitara, který byl o den dříve ukraden v Praze 4. Auto pražští policisté skutečně našli; vůz objevili na parkovišti v Neratovicích. V té chvíli odstartovala honička. Jakmile si muž za volantem suzuki všiml policistů, začal ujíždět.

Naboural do policejního vozu

„Najel na polní cestu a pokračoval po poli směrem k lesu," naznačil Daněk, že se dotyčný snažil využít obratnosti auta při pohybu v terénu. Zjevně měl ale i další plán: záměr, jehož součástí bylo zastavit u lesa. „Když k němu služební vozidlo dojelo, zařadil zpátečku – a do policejního vozu naboural. V ten okamžik policisté z vozidla vyběhli, aby řidiče zadrželi. Ten se však zase rozjel směrem do lesa ve snaze ujet, proto policisté použili varovné výstřely," přiblížil Daněk vývoj událostí.

Útěk neukončily ani prostřelené pneumatiky

Ani rány do vzduchu ujíždějícího řidiče nezastavily, a tak došlo i na přesně mířenou střelbu: policisté prostřelili obě zadní pneumatiky. To přineslo konec ujíždění – nikoli však konec úprku. „Řidič s vozem urazil ještě asi patnáct metrů a naboural do stromu. Pak se snažil i utéct, ale po pár metrech byl policisty dostižen a zadržen. Ve vozidle se také nacházel spolujezdec, kterého za použití donucovacích prostředků zadržel další člen hlídky," shrnul Daněk výsledek akce.

Řidič je známá firma

Ukázalo se, že 27letý řidič, který se ke krádeži přiznal, není pro policii neznámou postavou. Byl totiž členem sedmičlenné slupiny osob ve věku od 19 do 31 let, které kriminalisté III. obvodu pražské policie letos obvinili z krádeží aut – přičemž právě on měl být v téhle partě hlavní postavou.

V rukou stejného týmu detektivů skončil podezřelý i nyní. Vyslechl nejen obvinění z krádeže, ale také z maření výkonu úředního rozhodnutí; porušil totiž zákaz řízení platný až do srpna 2018. „Za uvedené trestné činy hrozí až pětiletý trest odnětí svobody," poznamenal Daněk. Doplnil, že když první stíhání mužovo řádění nezastavilo a v úterý byl zadržen v kradeném autě – čili v trestné činnosti pokračoval – kriminalisté podali podnět na jeho vzetí do vazby. „Což bylo akceptováno," uvedl Daněk.

Zdroj: Policie ČR

Kradená auta nadále sloužila

Sedmičlennou skupinu podezřelou z krádeží starších škodovek a dalších takzvaných koncernových aut (především volkswagenů), jejímž členům bylo většinou něco před dvacet, dopadli pražští policisté tak trochu náhodou. Hlavní stopou se staly poznatky z rutinní silniční kontroly, při níž policisté zastavili muže za volantem kradeného auta. Ten nechtěně umožnil kriminalistům objasnit celou sérii krádeží spáchaných od loňského prosince do letošního února.

Hlavním aktérem byl podle detektivů 27letý muž, který si ke svým akcím přibíral známé. Odcizené vozy pak končily v jeho bydlišti; přesněji v garáži za Prahou. Tam auta nebyla rozebírána na náhradní díly, jak by asi leckdo předpokládal, ale došlo jen k jejich úpravě odstraněním identifikačních znaků.

Nikdo nevlastnil řidičský průkaz

Dotyční pak s nimi vesele jezdili – a to přesto, že nikdo z nich nevlastní řidičský průkaz (a šesti z nich už byl dokonce vysloven i zákaz řízení).

Způsobená škoda převýšila čtvrt milionu korun. Ukázalo se také, že dotyční nekradli jen celé vozy. Kriminalisté je podezřívají, že dvakrát odmontovali kola z aut zaparkovaných na ulici – a v jednom případě sebrali z garáže skútr. Všechna vozidla detektivové zajistili; již byla vrácena majitelům.

Čtěte také: Žalobkyně stáhla obžalobu na cizince, který střílel na policii