Platí to alespoň v případě, kdy jsou tato slova vyřčena těsně za sebou, směřují na hlavu konkrétní osobnosti - a byla sdělena národu prostřednictvím vysílání veřejnoprávní České televize. Přesně tohle před pěti lety udělal výtvarník David Černý.

Příkře a hanlivě se vyjádřil do kamery na adresu tehdejšího ředitele Národní galerie Milana Knížáka - s nímž má velmi vyhrocené vztahy dlouhodobě - a tvůrci televizního dokumentu Cena Jindřicha Chalupeckého slovní odsouzení známého umělce na adresu kumštýře ještě známějšího pustili do vysílání na programu ČT2.

Vrchní soud v Praze, před který se kauza dostala již potřetí, v úterý pravomocně rozhodl, že Černý má Knížáka odškodnit částkou 100 tisíc korun. Ta se má navýšit ještě o dalších více než 50 tisíc korun, což je suma vyčíslená jako náklady řízení.

Mimořádný opravný prostředek

Třebaže už dva minulé verdikty hovořící rovněž o finanční satisfakci vzaly zasvé po uplatnění mimořádného opravného prostředku - v důsledku podaného dovolání rozhodl Nejvyšší soud ČR v Brně o jejich zrušení - předseda odvolacího senátu Karel Podolka připomněl, že použitá slova jsou natolik hrubým zásahem do osobnostních práv, že pouhá omluva jako zadostiučinění nedostačuje.

Soudce Podolka v úterý připomněl rozsudky v jiných kauzách; verdikty, které padly u nás i jinde v Evropě. Demonstroval na nich, že kritika je přípustná, ale jejím cílem nesmí být zesměšnění, urážka nebo pomluva. A právě tak pražský vrchní soud vnímá posuzovaný případ. „Cílem nebyla kritika, ale nepochybně přímý útok na čest a důstojnost osoby žalobce," konstatoval soudce.

Čtěte také: Černý musí Knížákovi za urážku zaplatit sto tisíc, zopakoval soud