„Síť revolučních buněk - buňka Solidární subverze" tvrdí, že ohnivý útok na dvě octavie v policejních barvách, stojící těsně za sebou v ulici Nad Úpadem, byl odvetou za zacházení, jemuž čelí kamarád útočníků držený v pankrácké věznici a které označují jako dlouhodobé mučení.

Chystané soudní jednání, na které muž čeká ve vazbě, pisatelé prohlášení odmítají jako demonstraci síly; hovoří o divadle s cílem nahnat strach. Zřejmě by se mělo jednat o proces s aktéry údajně chytaného, ale neuskutečněného útoku na vlak. Proti lidem, které nyní jejich stoupenci označují jako zajatce státu, zasáhly elitní policejní složky loni v dubnu.

V souvislosti s údajným mučením vazebně stíhaného muže se pisatelé ohrazují proti tomu, že nemá zajištěno veganské jídlo (tedy pokrmy výhradně rostlinného původu; nejenom bez masa z těl zbytečně zabitých zvířat, ale i bez veškerých živočišných produktů jako jsou třeba mléko, máslo či vejce, protože i ty jsou získávány týráním zvířat).

Různé diety za mřížemi dostupné jsou (ať už vycházejí z omezení daných zdravotními komplikacemi, nebo náboženskými regulemi); k mání by měla být i vegetariánská strava. Ta však veganům nestačí.

Časované zápalné zařízení

Pokud prohlášení – jehož věrohodnost není jednoduché ověřit – je pravdivé, nabízí vysvětlení, proč se policistům po požáru nepodařilo nikoho dopadnout, a to navzdory masivní pátrací akci nejen v okolních ulicích, ale i v lesoparku směrem k hostivařské přehradě, při níž pomáhal i vrtulník. Pisatelé tvrdí, že plameny iniciovalo časované zápalné zařízení. Jinými slovy: v době, kdy oheň vyšlehl, už jeho původci mohli být dávno pryč.

Nakolik měli pisatelé prohlášení s požárem policejních aut skutečně něco společného, zůstává předmětem šetření. Jisté je, že vzhledem k využití internetu jsou nyní do zkoumání všech souvislostí zapojeni rovněž experti z oboru kybernetiky.

Čtěte také: Policistům hořela auta, možná vinou žháře