Nepochybuje ovšem o tom, že pachatelem vraždy spáchané jeho nožem (jehož se Radek M. hned po činu zbavil) byl skutečně obžalovaný – a připouští, že se tak zřejmě stalo ve vypjaté situaci, kterou mohli zavinit poškozený a jeho kamarád.

„Patrně došlo ke sporu všech zúčastněných," poznamenala soudkyně Říhová. Smrtící útok nožem v rámci rozepře z malicherných příčin, která přerostla v potyčku, nicméně podle soudu nelze kvalifikovat jinak než jako vraždu; reakce Radka M. byla zcela nepřiměřená a konflikt posunula do jiné roviny.

O situaci na místě činu měl přehled

Odposlechy pořízené při sledování v rámci jiné kauzy přitom jasně ukazují, že si dobře uvědomoval, co spáchal – a také možné následky. „Udělal jsem průser, dostanu patnáct," tlumočila předsedkyně senátu, co po činu Radek M. telefonoval kamarádovi – od kterého současně získával rady, jak vypovídat, aby si co nejméně uškodil (právě v té chvíli se měla zrodit historka o noži, který mu při bitce vypadl z kapsy, sám se otevřel – a poškozený se ho zmocnil).

Do telefonu také pronesl slova dokazující, že o vývoji situace na místě činu měl přesný přehled: „Frajer neměl dost, tak dostal těch sedm; sedmkrát jsem ho napálil – dostal prostě čúčo…"

Obžalovanému, který si ponechal lhůtu na odvolání, takže verdikt není pravomocný, také neprospělo, že před 11 roky dostal u Městského soudu v Praze pětiletý trest za přípravu vraždy. Tahle souvislost znamená přísnější právní kvalifikaci.

Čtěte také: Nejvyšší soud potvrdil 11 let vězení za útok ve stanici metra Kačerov