Loni v listopadu mu poslal zprávu, ve které dal průchod nespokojenosti s exekucí, která proti němu byla vedena – šlo o celkem 17 pohledávek v řádu statisíců – a zmínil se, že pokud se s exekutorem setká, prostřílí mu genitálie a „důležité klouby". Na exekutorovu adresu zazněla také velmi příkrá označení jako „dobytek", „grázl" nebo „pedofil".

Protože soudy věc zhodnotily jako vyhrožování s cílem působit na úřední osobu, mohl být ve hře až tříletý trest. Natvrdo, tedy s nástupem do vězení. Muž, který podle exekutorského úřadu nejevil snahu spolupracovat a domluvit se například na splátkovém kalendáři, namítal, že počítačovou zprávu nepsal on, ale někdo, kdo zneužil jeho adresu.

Exekutoři se chovají necitlivě

Podobný případ hrozeb způsobilých vyvolat vážné obavy není ojedinělý, poznamenala ve středu Petra Báčová z centrály exekutorské komory. Připomněla kauzu vydírání z Hradce Králové, která u Vrchního soudu v Praze skončila v úterý pravomocným rozhodnutím o uložení dvouleté podmínky.

Odvolací senát Vladimíra Stiboříka potvrdil trest 43letému Jiřímu B.; dlužníkovi, který podle verdiktu hrozil v dopisech zasílaných exekutorce „vyříznutím oka" a zmrzačením těch částí těla, které ženu dělají ženou. V jednací síni zaznělo, že exekutora měla oprávněné obavy o svůj život.

Hrozeb adresovaných účastníky řízení exekutorům v poslední době přibývá, upozornila ve středu Báčová. Její slova potvrzuje také prezident exekutorské komory David Koncz. „V případě, že je pro někoho exekuce nadměrnou psychickou zátěží, měl by vyhledat odbornou pomoc. Nasměrovat ho na ni můžeme i v bezplatných poradnách komory," nabídl radu.

Zůstává nicméně skutečností, že v poslední době se v médiích objevilo také hned několik případů popisujících nesprávný či minimálně necitlivý přístup ze strany exekutorů.