Tahle slova v úterý vyslechl 40letý Ukrajinec Volodimir Teslevič u Vrchního soudu v Praze, který zamítl jeho odvolání proti zářijovému verdiktu pražského městského soudu. Skutková zjištění jsou správná a úplná, není důvod cokoli měnit, zhodnotila předsedkyně senátu Jaroslava Maternová závěry první instance.

Soud nemá pochybnosti o tom, že to byl právě odsouzený, kdo loni 2. prosince po odchodu kolegů vyprovokoval hádku a zaútočil nožem na hlídače, který na staveništi rekonstruovaného domu na Újezdě přišel na noc vystřídat zedníky. Proč? Prostě tak jednal v opilosti… Zraněný mladík šťastnou náhodou přežil bez následků, třebaže ho pachatel opustil bez pomoci.

Věděl, že může způsobit smrt

Městský i vrchní soud neměly lehkou práci. Svědectví spolupracovníků byla poznamenána tím, že také měli upito – a navíc se snažili zastřít, že se na stavbě pila vodka ve velkém a navzdory bezpečnostním předpisům tam mohl přijít, kdo chtěl. Pobodaný muž navíc nebyl schopen na útočníka spolehlivě ukázat prstem.

Byl si ovšem jist, že šlo o jednoho z dělníků; o muže, který se mu představil jako Vláďa či Vladimír (a nikdo jiný takového jména se na stavbě nevyskytoval). Soud po vyhodnocení obsáhlého dokazování nemá pochybnosti, že útočil Teslevič – a byl při tom při smyslech. „Byl srozuměn s tím, že může způsobit smrt, a tento následek také chtěl," konstatovala soudkyně Maternová.