„Několik měsíců po prvním skutku, kdy poškozený zemřel, se šli dopustit podobného jednání. To naprosto zvyšuje škodlivost jejich jednání měrou, řekla bych, až nevídanou, alespoň v naší praxi," uvedla soudkyně Vanda Činková.

Juraj Chmiel
Velvyslanec Chmiel vysoudil přes dvě stě tisíc korun. Stíhán byl neprávem

Nejpřísnější trest 14 let 

Marek Majkut, Juraj Chadaba a Mykola Zaduba unesli prvního z podnikatelů v roce 2005. Odvlekli ho do rodinného domku, kde ho spoutali, svlékli a donutili vypít třetinu lahve vodky. Pak mu kleštěmi drtili prsty na rukou a snažili se z něj dostat informaci, kde má schované peníze. Muž pak z nezjištěných příčin zemřel. Únosci mu sebrali sto tisíc korun, které měl u sebe a jeho tělo ukryli na Orlickoústecku. Ke druhému únosu navedl trojici další odsouzený, Jaroslav Holovka. Loni v březnu pak muži společně napadli druhého podnikatele v rekreační oblasti u Košic. Násilím ho donutili nastoupit do auta a odvezli ho přes hranice do Česka. Vyhrožovali mu a muž nakonec pro ně vybral v bankomatu 75 tisíc korun.

Nejpřísnější trest dostal Majkut a to 14 let vězení za zbavení osobní svobody a za zavlečení. 12 let ve věznici se zvýšenou ostrahou si od soudu odnesli Chadaba a Zaduba, ten navíc dostal trest vyhoštění na neurčito. Holovka dostal pětileté odnětí svobody a pětileté vyhoštění z ČR.

Soudní síň. Ilustrační foto.
Vrchní soud bude v pátek řešit vydání údajného hackera Nikulina

Podnikatel fingoval únos 

Vrchní senát v úterý zamítl odvolání státního zástupce, který u Majkuta požadoval překvalifikování prvního činu na vraždu i samotných obžalovaných, kteří své činy bagatelizovali či popírali. Chadaba uvedl, že únos chápal jako obchodní transakci a Majkut se hájil tím, že v době činu stáčel alkohol v nedaleké likérce.

Zesnulý podnikatel sám neměl čistý trestný rejstřík. V roce 2013 ho hradecký soud poslal na 5,5 roků do vězení za organizátorství zločinu zbavení osobní svobody. Tehdy podle soudu zinscenoval svůj vlastní únos a to proto, že chtěl, aby z něj policie obvinila ženu, se kterou měl dlohodobě nevyřešené obchodní spory.

Roman Janoušek
ČT: Janouškův stav se nelepší, soud by zvážil upuštění od trestu