Odnesl si desetitisíce korun poté, co dopoledne přepadl bankovní pobočku v Nitranské ulici u náměstí Jiřího z Poděbrad a pokladnímu ukázal stříbřitou pistoli.

Nyní detektivové zjistili, že stejný muž zřejmě v metropoli loupil už koncem loňského roku: v pátek 22. listopadu. Tehdy pachatel udeřil také dopoledne, ale v ulici Na Florenci. Rovněž v tomto případě mu cestu k penězům otevřela lesknoucí se zbraň (byť z videozáznamu se může zdát, že v manipulaci s ní není zrovna přeborníkem). A také tentokrát se kořistí neznámého staly desetitisíce korun.

K listopadovému přepadení získali kriminalisté několik zajímavých poznatků. Jedním z nich jsou slova samotného pachatele. „Mně je všechno jedno; mám rakovinu," svěřil se ženě za pokladnou. Zůstává ovšem otázku, nakolik mluvil pravdu - a nakolik za jeho tvrzením stála strana nahánět strach a usnadnit tak provedení svého záměru.

Vybíral si nejvhodnější místo

Co naopak policejní detektivové vědí docela přesně, je to, že před činem pachatel nepůsobil dojmem, který si je jistý v kramflecích. Váhal. Prozradily to na něj prohlídky kamerových záznamů. Z nich kriminalisté zjistili, že v centru metropole před činem obešel celkem šest bankovních poboček. Zvažoval a vybíral si nejvhodnější místo. Nebo jenom sbíral odvahu? Nakonec udeřil v ulici Na Florenci.

Raiffeisenbank v souvislosti se zmiňovaným pachatelem přišla s nabídkou vysoké finanční odměny za pomoc při nalezení podezřelého. Za informace předané policii, které prokazatelně přispějí k jeho dopadení, slibuje vyplatit 500 tisíc korun!

Policie pátrá po česky hovořícím muži v odhadovaném věku kolem 50 až 60 let, vysokém asi 175 centimetrů. Jeho popis připomíná delší prošedivělé vlasy a zrzavý knír (ten si ale již mohl oholit; mohlo se také jednat jen o součást maskování). V obou případech měl na hlavě kšiltovou čepici a tmavé brýle; vždy si také maskoval bradu: v listopadu šedivou vlněnou šálou, nyní v květnu obvazem.

Při loupeži Na Florenci měl na sobě černo-modrou bundu s bílou podšívkou a modré džíny (ale den před činem slídil v okolí bank ve světlé budě i zimní čepici světlé barvy), nyní v květnu si oblékl lehčí „jarní" jarní bundu nebo kabát bílé nebo béžové barvy.

Čtěte také: Pozná někdo pistolníka na záběrech kamer z přepadené banky?