Mladý Arab se před lety bláznivě zamiloval do Ilony Lansfeldové, s níž se seznámil v Londýně. Mladá žena ale po čase ve vztahu k němu ochladla, zřejmě jí začala vadit jeho mentalita.

Život šel dál, dívka vystudovala ekonomii a našla si jiného přítele, svého spolužáka z vysoké školy Richarda. Podle všech působil mladý pár šťastně. Stále tu byl ale nedořešený problém – Lansfeldová ani po letech nedokázala nijak ukončit poměr s Alžířanem.

A ten se nehodlal čtyřiadvacetileté ženy vzdát.

Prozradil ho fotoaparát

Na přelomu let 2000 a 2001 kvůli tomu zavítal Zerruoki dvakrát do Prahy. Ubytoval se v penzionu ve Velehradské ulici v Praze 3, kde se se svou bývalou milou několikrát sešel. Jejich poslední schůzka se odehrála dne 7. ledna 2001. Dopoledne strávili u Zerruokiho a večer byla žena mrtvá. V jejím bytě ve Slovenské ulici na Vinohradech ji našel její otec.

„Nikdy bych to nikomu nepřál zažít. Ležela probodaná v posteli v kaluži krve,“ uvedl při své svědecké výpovědi. Na jejím těle našli lékaři 44 bodných ran. Jak se přišlo na to, že vraždil Alžířan? Jeden z hlavních důkazů byl fotoaparát, který zůstal ležet vedle mrtvé. V něm kriminalisté nalezli snímky zachycující Ilonu Lansfeldovou v posledních chvílích života.

Na některých obrázcích byl i Zerruoki, když se s ním například žena fotila v zrcadle. Recepční z penzionu zase vzpomínal, jak viděl Araba s Lansfeldovou okolo poledne vycházet. „Večer se vrátil sám, zaplatil pobyt, pak z hotelu vynesl igelitovou tašku,“ uvedl. Když ho později kontaktovali policisté, dovedl je k oné popelnici, kde taška skončila. A ukázalo se, že zavazadlo obsahuje mimo jiné zakrvácené triko a svetr a obal od nože.

Opakovaný proces

Zerruoki po vraždě odjel do Dublinu. Jeho pobyt se nepodařilo zjistit, a tak soud vedl hlavní líčení proti němu jako proti uprchlému. V roce 2002 dostal dvanáct a půl roku. Po letech usilovného pátrání se nyní policistům podařilo Alžířanovi dostat na stopu. Proces se tedy opakoval, tentokrát i s obžalovaným. Nic mu ale nepomohla jeho obhajoba, že on vraždu nespáchal.

Na počátku tohoto roku dostal od městského soudu stejný trest. Muž se proti verdiktu odvolal, jeho odvolání však včera vrchní soud s konečnou platností zamítl.

JIŘINA ZÁVODSKÁ