Studentce z Mostu, která se nastěhovala do Prahy, v bytě pod Vyšehradem, který si pronajímala ve Vratislavově ulici, sebral 15 tisíc korun - a k tomu přibral ještě kabelku oběti s mobilním telefonem.

Podle zatím nepravomocného verdiktu má pachatel loupežné vraždy strávit ve vězení s neostřejším režimem stejnou dobu, jakou obnáší celý jeho dosavadní život: 25 let. S tím, že doba pobytu ve věznici se zvýšenou ostrahou, kam ho trestní senát městského soudu posílá, se nezapočítává pro účely podmínečného propuštění.

Soud také obžalovanému stanovil povinnost zaplatit trojici pozůstalých půl druhého milionu korun. Součástí verdiktu je rovněž rozhodnutí o propadnutí věcí, které si za uloupené peníze pořídil: kytary s pouzdrem, balíčku strun a kabelu.

„Udělal jsem si radost," pochlubil se s nákupem kytary svým známým prostřednictvím facebooku. Muž, který trpěl chronickým nedostatkem peněz, se ale ani slůvkem nezmínil, kde na ni vzal. Co spáchal, neřekl nikomu; ani své partnerce a matce jeho tří dětí - byť ta si po činu všimla, že se chová nějak jinak.

Hrál na kytaru a čekal, co se bude dít

O tom, že dívku, kterou poznal asi dva měsíce před činem, spáchaným v jejím bytě 6. ledna, dvakrát podřízl a pak jí ještě zasadil 31 ran nožem (z čehož čtyři bodnutí byla smrtelná), neřekl vůbec nikomu. Podle soudkyně Čeplové se posadil doma, hrál na kytaru a čekal, co se bude dít.

Stalo se to, že si pro něj po čtyřech dnech přišli kriminalisté. Krátce zapíral, jakmile ale měli detektivové vyhodnoceny kamerová záběry a bylo jasné, že důkazy jsou přesvědčivé (bylo například zřejmé, že z domu, kde oběť zamordoval, odcházel vrah převlečený do jiného oblečení, než ve kterém přišel), přiznal se.

Vymlouval se na výhrůžky i na epilepsii

Dívce, která si chtěla pořídit notebook, nakukal, že jeho známý počítač prodává, a naoko jí smluvil schůzku. Po hodinovém popíjení kávy a povídání o muzice, kápl božskou: vše si vymyslel - a řekl si o půjčku 15 tisíc určených na počítač. Když dívka odmítla, pokusil se peníze ukrást; byl ale přistižen. V jednací síni tvrdil, že útočil v rozrušení, když mu v té chvíli dívka pohrozila zabitím jeho dětí.

Předsedkyně senátu to označila za účelovou obhajobu, s níž vyrukoval až v jednací síni. Navíc prý oběť byla introvertní a spíš plačtivá než útočná - nehledě na to, že si lze těžko představit, jak by mohla zaútočit na malé děti v péči jejich matky.

Ani odkaz na možný vliv epilepsie u soudu neprošel. „To je v poslední době častá obhajoba," odtušila soudkyně Čeplová, že ani nepotřebuje vyjádření znalce neurologa; různé druhy epileptických záchvatů už prý zná zpaměti sama. A nepochybuje, že Funda vraždil v plné příčetnosti a stejně chladnokrevně, jako se pak postavil k vyšetřování - kdy dokonce kontroloval poznámky, které si při rozhovoru s ním zapisoval psychiatr.

Kauza ještě nekončí

Čeplová se ve čtvrtek vyjádřila, že nepochybuje o tom, že kauza ještě nekončí. Je si jistá, že případem se ještě bude zabývat odvolací senát pražského vrchního soudu. Přímo v jednací síni odvolání ale nikdo nepodal; obhajoba i obžaloba si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Čtěte také: Dívku vrah ubodal pro patnáct tisíc korun