Krvavý incident v lokalitě Anděl se odehrál loni 28. srpna v Nádražní ulici. U zastávek tramvají nedaleko výstupu z metra, kde se s oblibou zdržují problémové osoby, se odehrála hádka – a útočník své protivníky zranil nožem do zad. Zřejmě šlo o mstu za to, že na stejném místě byl od nich zbit týden před tímto incidentem. Dva z pobodaných přežili, třetí svůj boj o život prohrál později v nemocnici; zemřel v důsledku poúrazových komplikací. Agresora, který po činu utekl a zmizel za rohem, zanedlouho dopadl příslušník městské policie. Pomohly údaje svědků, kteří ukázali, kam pachatel běžel. O zadržení postaral strážník společně s jedním z policistů – zatýkání ale nebylo bez komplikací. I oba muže v uniformách dotyčný ohrožoval nožem. Umravnila ho až hrozba namířenou pistolí.

V dovolání se odsouzený proti udělení výjimečného trestu ohrazoval tvrzením, že soudy pochybily, když nenechaly vypracovat revizní posudek znalce psychiatra. Experti, kteří před soudem vypovídali, podle něj nebrali ohled na snížení ovládacích a rozpoznávacích schopností v souvislosti s tím, že je náruživým pijákem alkoholu. Debaty na tohle téma Nejvyšší soud ČR ale ani nepřipustil. Jeho mluvčí Petr Knötig konstatoval, že útok byl proveden s rozmyslem, cíleně a vědomě – a na rozhodování pražského městského soudu a následně i Vrchního soudu v Praze neshledal dovolací senát žádné pochybení.

Ani poté, co odsouzený vyčerpal možnost odvolání i mimořádný opravný prostředek, však kauza ještě nemusí být definitivně u konce. Má-li potrestaný útočník pocit, že mu bylo upřeno právo na spravedlivý proces, může se ještě obrátit na Ústavní soud ČR.