Osmačtyřicetiletý Norajr Čaturjan, který má u nás bydliště v Karlštejně na Berounsku, verdikt v jednací síni nevyslechl; je stíhán jako uprchlý. Případem se ještě bude zabývat odvolací senát Vrchního soudu v Praze.

Odvolací soud v kauze pokusu o loupež na Zličíně.
Potvrzeno: za střelbu na auto na Zličíně 25 let

Patrně šlo o peníze

Okolnosti skutku nejsou zcela zřejmé – nejasná zůstává především vzrušená výměna názorů ve skupině přítomných osob, která střelbě předcházela. Zraněný muž vysvětlení neposkytl s tím, že z osudného dne si nezapamatuje vůbec nic – a po zranění zapomněl i řadu momentů ze své minulosti.

Další muž, vystupující v jednací síni jako svědek, pak využil svého práva odmítnout výpověď, pokud by tím, že řekne pravdu, mohl působit trestní stíhání sobě nebo svým blízkým. Zdá se ale, že nelegálně ozbrojený střelec měl za úkol rázně zasáhnout v souvislosti s vymáháním dluhů.

Řidič se pokoušel ujet policejní hlídce.
KRIMI MIX: Kradené auto při honičce rozbil osmnáctkrát trestaný muž

Kauza se přitom před rokem okrajově dotkla i řady lidí, kteří s případem neměli nic společného. Na počátku prošetřování kriminalisté věděli jen to, že na místě, kde zůstal ležet postřelený muž, se předtím odehrál konflikt, jehož účastníci se rozutekli. Detektivové proto podle kamerových záběrů prověřovali i majitele aut, která v té době u nákupního centra náhodou parkovala. 

Proces se může opakovat

Případem se ještě bude zabývat odvolací senát Vrchního soudu v Praze. Je však možné, že ani jeho verdikt – byť už pravomocný – se nestane konečnou tečkou. Pokud je uprchlík odsouzený v nepřítomnosti následně dopaden, má možnost požádat o opakování procesu za své účasti. 

Směnárník Hajdar Hámid al-Rašíd.
Pobodání ve směnárně? Zřejmě kvůli obchodu

Bývá to v podobných případech častý postup, protože takový odsouzený nemá co ztratit. Může jen získat, pokud se mu podaří přesvědčit soud, že by trest měl být nižší. Nebo žádný – už v pátek obhajoba naznačovala, že se mohlo jednat o nutnou obranu za situace, kdy na místě konfliktu byli přítomni i další střelci, kteří také měli snahu použít zbraň. Naopak přísnější verdikt než napoprvé už při opakovaném jednání padnout nemůže.