Průvodní pětiletý trest, jenž vazebně stíhanému recidivistovi, kterého policisté zadrželi přímo na místě činu, vyměřil před dvěma měsíci Krajským soudem v Praze za pokus o zabití, senát Jiřího Lněničky pravomocně změnil na tři roky a osm měsíců pobytu ve vaznici s ostrahou, když právní kvalifikaci skutku ponechal beze změny.

Obhájce neuspěl s námitkou 

Neuspěli jak obhájce s námitkou, že by měl padnout zprošťující verdikt, jelikož se jednalo o nutnou obranu, tak ani státní zástupce s požadavkem, že věc má být posouzena jako mnohem přísněji trestané vražedné jednání, jestliže si obžalovaný musel uvědomovat, že pět ran zasazených nožem by mohlo vést ke smrti (přičemž napadení, kterému čelil on sám, nebylo z pohledu žalobce nijak výjimečné intenzity, aby se sám musel strachovat o život).

Smrtelnému následku po poranění hrudníku a břicha zabránil jen neodkladný zákrok na operačním sále; lékařům se podařilo dosáhnout toho, že zraněný vyvázl bez trvalých následků.

Muž s pověstí násilníka 

„Napadl mě, já jenom couval a couval – a pak mě držel," řekl ke skutku obžalovaný Hnízdil, který s tím, jak to za mřížemi chodí, má bohaté zkušenosti. V minulosti byl za majetkové delikty odsouzen již čtrnáctkrát – ovšem od roku 2011, kdy věznici opustil naposledy, se do konfliktu se zákonem nedostal; dokonce ani nebyl stíhán pro přestupek.

Změnilo se to až osudného 11. srpna, kdy podle Lněničkových slov vedlo ke krvavému konfliktu jednoznačně nevhodné chování pobodaného. Mladšího a vyššího muže s očividnou fyzickou převahou. Muže majícího pověst problémového násilníka, který se už léčil na psychiatrii.

Roli sehrál i alkohol

Tenhle člověk, jenž stejně jako obžalovaný měl upito, osudného večera zřejmě nebudil moc důvěry. „Jsem Spasitel," tvrdil podle svědků, s jejichž docházkou do jednací síně měl krajský soud nemalé těžkosti.

Pak na Hnízdila rázně udeřil a požadoval po něm 14 korun na zaplacení dluhu v obchodě. Když je dostal, chtěl další peníze – a domáhal se jich i pomocí pěstí. Bitý Hnízdil byl navíc dezorientovaný, protože je krátkozraký – a útočník mu srazil brýle.

Oháněl se nožem 

Nožem, který u sebe nosil na krájení jídla, se začal ohánět ve chvíli, kdy neměl kam ustoupit; podle obhajoby si navíc byl vědom toho, že dvou kudlu na něho může vytáhnout i agresivní hromotluk s nevyzpytatelným chováním.

Při rozhodování o výši trestu, který vyměřil při spodní hranici sazby za trestný čin zabití, bral odvolací v úvahu spoluzavinění poškozeného, které Lněnička označil jako „závažné a masivní".

Čtěte také: Potyčku s nožem odmítly obžalovaná i poraněná