Jeho prostřednictvím byly kontrolovány kamiony a dodávky, zda se v nich neukrývají běženci. A zvlášť významnou roli hráli příslušníci cizinecké policie a tlumočníci.

Žádní uprchlíci v rámci akce nazvané Stannum objeveni nebyli – přesto si policisté nemohli stěžovat na nedostatek práce. Zkontrolovali 153 aut – a podařilo se objevit hned 11 padělaných dálničních známek. Odhalit se podařilo i devět správních deliktů a 68 přestupků. Včetně jízdy pod vlivem alkoholu – mírně si přihnuli hned čtyři řidiči.

Pátý pijan je kvůli překročení jednopromilové hranice dokonce podezřelý ze spáchání trestného činu. „Kromě toho také policisté v osmi nákladních vozidlech nalezli 71 cizinců, kteří se na našem území sice zdržují legálně – nicméně kriminalistům byly předány poznatky, že se tyto osoby na našem území pohybují," uvedla Iveta Martínková z ředitelství pražské policie.

Rychlá výměna

Kuriózní odhalení zaznamenal jeden z členů velitelského štábu už během přesunu na stanoviště. V mercedesu jedoucím před ním si řidič, když před sebou viděl velký shluk policistů, vyměnil místo se spolujezdcem.

Ukázalo se pak, že původní řidič neměl za volantem co dělat kvůli blokaci řidičského oprávnění. „Nyní mu ve správním řízení hrozí pokuta až 50 tisíc korun a zákaz řízení až na dva roky," připomněla Martínková.