Trestní senát Stanislava Králíka poslal jeho klienta do vězení. Někdejší dispečer oloupené bezpečnostní agentury Antonín Saleta si má odsedět devět let. Verdikt není pravomocný - a ani konečný. Případ ještě bude posuzovat odvolací senát pražského vrchního soudu.

Jak mačkat čudlíky

Saleta totiž jakoukoli vinu odmítá. Trvá na tom, že se ničeho nedopustil, a tvrdí, že s přepadením ze 16. září na Evropské třídě v Praze, kdy si lupiči odnesli bankovky v celkové hodnotě 154 milionů korun, nemá společného zhola nic. Ani se zločinu neúčastnil, ani se jakkoli nepodílel na jeho plánování. A také nezná nikoho, kdo by skutek chystal.

S tím ale soud nesouhlasí. Podle verdiktu se Saleta, který měl z dřívějška zkušenosti z práce v uniformě vojáka i policisty, aktivně zapojil do příprav a plánování skutku. Dosud neznámým zločincům, kteří přepadení provedli, měl poskytnout potřebné informace ze zázemí agentury zajišťující transporty. Především jim měl vysvětlit, jak ovládat bezpečnostní dveře pancéřovaného vozu pomocí kombinace tlačítek na palubní desce. S tím totiž lupiči zjevně neměli sebemenší problém.

Saletovi bylo původně kladeno za vinu i to, že do transportu určeného k přepadení zařadil řidiče, o kterém předpokládal, že není hrdina, nebude klást odpor a vůz otevře. To ale již loni na podzim vyvrátila výpověď samotného řidiče. O přehození služeb žádal on sám, protože si potřeboval něco zařídit.

Policejní krytí

K loupeži došlo 16. září 2002 ve chvíli, kdy byl obrněný vůz svážející hotovost doslova napěchován penězi. Lupiči, z nichž dva měli na sobě policejní kombinézy, byli ozbrojeni a hrozili použitím výbušniny. Řidič ze strachu otevřel dveře kabiny, ačkoli vedle sedící velitel vozu zřejmě vydával zcela jiné pokyny.

Následně pachatelé přejeli k nádrži Jiviny, kde kořist překládali. Kam pak zmizeli, se zjistit nepodařilo; uloupené peníze jsou nezvěstné. Za Prahou se pouze našlo vypálené auto; jedno z těch, které lupičům posloužilo.

Nedostatek důkazů

Kdo skutek provedl, není jasné. Podle kriminalistů se některé osoby nepodařilo ustanovit a další z podezřelých zemřeli (jeden dokonce ve vězení, kde pobýval kvůli jiné trestné činnosti) - a to podle výsledku vyšetřování v důsledku sebevražd.

Před soudem se nakonec postupně ocitli tři muži; někteří spjatí s činností takzvaného Berdychova gangu. Všichni odmítali, že by s loupeží století" měli cokoli společného a někteří se prý ani neznali navzájem. Nakonec byli kvůli nedostatku důkazů zproštěni obžaloby (byť původně městský soud vyměřil tresty v délce 12 a 10 let).

Jediným obžalovaným nyní zůstává Saleta - a také on už byl souzen opakovaně. Souzen sám a nikoli společně s ostatními je proto, že se protáhlo jeho vydání z Venezuely, kam se přestěhoval.

Králíkův senát vyměřil devítiletý trest už loni 4. prosince; tehdy mu také „nadělil k Mikuláši" povinnost uhradit způsobenou škodu. Jinými slovy: zaplatit 154 milionů. Letos 6. března ale odvolací senát pražského vrchního soudu verdikt zrušil a věc vrátil k novému projednání. Na devíti letech vězení nicméně městský soud trvá. A nyní přichází řada opět na vrchní soud…