Podle soudu má také nahradit způsobenou škodu vyčíslenou na 617 tisíc korun. Vše souvisí s půjčkou, kterou Pomejemu před více než deseti roky poskytl pro natáčení filmu Andělská tvář Státní fond na podporu a rozvoj české kinematografie.

Osmimilionovou bezúročnou půjčku měl herec vystupující v roli producenta vrátit do 18 měsíců od premiéry. Úspěch filmu ale nepřineslo ani angažování populárního režiséra Zdeňka Trošky. Pomejemu, jehož společnost se ocitla v úpadku, tak peníze chyběly. I na takový případ ovšem smlouva pamatovala. Pomeje měl za daných okolností státnímu fondu poskytnout filmová práva – ani to však neučinil. Převedl je na jinou firmu – a současně nechal přepsat na svoji tehdejší manželku byt a auto.

Půjčka od státního fondu zdaleka nebyla jediný zdroj finančních problémů, které Pomejemu natočení Andělské tváře přineslo. Svůj díl viny na problémech, v nichž se ocitl, sice herec v minulosti připouštěl – chyby ale viděl i jinde. Nejprve to prý bylo nepříznivé hodnocení snímku v tisku, které se podepsalo na (ne)úspěchu filmu u diváků, následně měl herec vážné výhrady k činnosti správkyně konkursní podstaty. Ta zase naopak kritizovala jeho přístup, který lze vyjádřit jedním slovem: nespolupráce.

(zw)