Jakub Vinčálek z ředitelství středočeské policie včera Deníku potvrdil, že podle dosavadních výsledků šetření bylo motivem vraždy obohacení pachatelů. Senior, který se stal obětí násilného činu, měl v místě pověst zámožného člověka.

Útok na hlavu

Soudní lékaři při pitvě potvrdili to, co bylo zřejmé už po odhalení vraždy oběť podlehla zraněním na hlavě a obličeji, mimo veškerou pochybnost způsobeným cizí osobou. Současně dali za pravdu i spekulacím, které se v místě objevovaly už od počátku vyšetřování tělo zavražděného skutečně leželo uvnitř domku už několik dní předtím, než bylo 13. října objeveno. „Dobu vraždy soudní lékař stanovil mezi 6. a 10. říjnem,“ uvedli včera kriminalisté.

Dvojice podezřelých

Policejní detektivové v souvislosti s vraždou pátrají po 36letém muži a o pět let mladší ženě, na něž jako na pachatele ukazují všechny dosud zajištěné důkazy. Tyto osoby, k jejichž zadržení dal státní zástupce souhlas, neměly podle vyšetřovatelů k oběti žádný příbuzenský vztah.

Podezřelými jsou podle kriminalistů Martin Bouša a Monika Doležalová, rozená Palidrábová. Policisté žádají o pomoc při jejich nalezení současně ale varují: pokud kdokoli zaregistruje jejich pohyb, měl by okamžitě přivolat policii, avšak za žádných okolností by se neměl pokoušet tyto osoby zadržet sám. Zvláště hledaný muž by mohl být velmi nebezpečný.

Bouša (36), který má české občanství a trvalé bydliště na Praze-východ, je střední postavy; měří 175 180 cm. Má tmavohnědé prořídlé vlasy. Jeho společnice Doležalová (31) pochází ze Slovenska, ale v České republice žije už pět let. Štíhlá žena vysoká kolem 165 centimetrů měla delší tmavé vlasy, možná i s melírem. Není ale vyloučeno, že si účes mohla upravit, aby změnila svoji podobu. Vypadá poněkud starší, pátrací evidence policie uvádí zdánlivý věk až 40 let.

Kriminalisté zjistili, že se tato dvojice v dřívější i nedávné minulosti pohybovala jak v Brandýse nad Labem a okolí, tak na celém území České republiky často i v metropoli. „Jakékoliv informace týkající se výskytu obou osob volejte na linku 158 nebo na mobilní telefonní číslo středočeských kriminalistů: 603 706 479,“ žádá Vinčálek.

Letos 16. mord

Vražda v Popovicích je letos 16. vraždou ve středních Čechách, 15 předchozích již kriminalisté objasnili. V případě, že se podaří zadržet i podezřelé ze spáchání posledního skutku a čin jim prokázat před soudem, hrozí jim 15 až 20 let vězení.

#nahled|https://g.denik.cz/63/a8/4312558_vra_da_p_tr_n__popovice_brand_s_bou_a_dole_alov__denik-hp_top.jpg|https://g.denik.cz/63/a8/4312558_vra_da_p_tr_n__popovice_brand_s_bou_a_dole_alov_.jpg|DVOJICE PODEZŘELÝCH, po nichž pátrají středočeští kriminalisté vyšetřující vraždu v Popovicích.#
#nahled|https://g.denik.cz/63/a8/4312557_vra_da_p_tr_n__popovice_brand_s_bou_a_dole_alov__denik-hp_top.jpg|https://g.denik.cz/63/a8/4312557_vra_da_p_tr_n__popovice_brand_s_bou_a_dole_alov_.jpg|DVOJICE PODEZŘELÝCH, po nichž pátrají středočeští kriminalisté vyšetřující vraždu v Popovicích.#