Pachatelé ve věku 18 a 20 let přitom až do chvíle, než se jejich loupeživá mise nečekaně zvrtla, neměli tušení, jak bledě dopadnou. Zprvu tomu také nic nenasvědčovalo. Před 17. hodinou se dvojice přihrnula k pultu – a hned nastavovala batoh. „Peníze a cigarety,“ přikazovali lupiči, co si přejí naskládat dovnitř. Asiat za pultem se sice zdráhal, ale okolky nedělal dlouho. Stačilo, aby pachatelé vytáhli obušek – a hned bylo po jejich. Prodavač jim do batohu hodil několik krabiček cigaret.

To, že pak „spolupracovat“ přestal, lupiče nezaskočilo. Jednoduše si kořist začali pakovat sami. Jakmile ale ochabla jejich pozornost, Vietnamec se změnil v bojovníka. Hmátl do regálu pro láhev, rozbil ji o pult – a jednoho z lupičů pořezal střepy v obličeji. Navíc popadl i obušek, který si lupiči přinesli – a to teprve začal tanec! Oba pachatelé vzali nohy na ramena.

Třebaže mladíci dostali za vyučenou na místě, nyní je čeká ještě trest podle práva. Během dvou dnů se kriminalistům podařilo dvojici vypátrat – a nyní čelí obvinění z loupeže spáchané ve spolupachatelství.

Zranění lupiče: nutná obrana

Třebaže cizinec ozbrojeným útočníkům způsobil poranění, jemu samotnému stíhání nehrozí. Rázný zásah prodavače policisté po zvážení všech okolností případu vyhodnotili jako jednání v rámci nutné obrany. Kolem té již byla svedena nejedna právní bitva, přičemž závěry jsou odlišné případ od případu – obecně ale platí, že obrana by měla být adekvátní útoku; neměla by tedy způsobit horší následek než ten, jaký hrozí jednáním pachatele. Užití zbraně v podobě obušku by přitom mohlo vést i k vážnému zranění; v krajním případě obzvlášť nešikovně umístěného úderu by dokonce mohlo způsobit i smrt.