Úředníci magistrátu v rámci kontroly zjistili, že jsou přemrštěné. Nemohlo tedy následovat nic jiného než správní řízení. Takovéhle polízanice zpravidla končívají pokutou – a ta v daném případě mohla být pěkně mastná: sankce se mohla vyšplhat až na půl druhého milionu korun.

Úřadník odboru dopravy, který měl záležitost na starost, ovšem dostal nabídku: taxikář ho vyzval k osobní schůzce mimo kancelář. Pracovník magistrátu odmítl – jednoznačným „ne" se ovšem taxikář nenechal odradit.

Neúnavně úředníka kontaktoval tak dlouho, až ten kývl. Ke schůzce svolil. Ta se ovšem neodehrávala podle scénáře, jaký si taxikář naplánoval. Úředník se totiž nedostavil sám.

Dostatek důkazů

Ne, nepřišel společně s kolegy, tím méně pak s kamarády. O doprovod se mu postarali policisté. Úředník totiž oprávněně předpokládal, k čemu by takové setkání mohlo posloužit: buď se ho taxikář bude snažit ovlivnit ve výkonu jeho pravomoci – nebo se dokonce pokusí vylepšit svou pozici nabídkou úplatku.

A protože kriminalisté I. obvodu pražské policie byli stejného názoru, detektivové schůzku nepozorovaně pohlídali. Zpovzdálí monitorovali dění a shromažďovali důkazy.

Mají jich opravdu dost, naznačil v úterý Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie. „Krom jiného úředník detektivům po schůzce vydal částku v řádu desetitisíců korun, kterou mu taxikář předal s očekáváním, že jeho delikty budou takzvaně smeteny ze stolu," poznamenal. Předpoklady řidiče taxislužby se ovšem nenaplnily.

Roky života ve hře

Namísto „zametení" deliktů to bylo přesně naopak: ještě mu něco přibylo. A ano – tady už nejde o desetitisíce ani miliony. Ve hře jsou roky života.

„Bylo mu sděleno obvinění z trestného činu podplácení, za který v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na šest let," upozornil Hulan na výši sankce, kterou by měl mít na paměti každý, kdo dostane nápad strkat někomu obálku do šosu.

Čtěte také: Hlídka žádající taxikáře o doklady čelila přesile