Pražské městské státní zastupitelství dalo pokyn kriminalistům k přehodnocení trestného činu na základě lékařských posudků, podle nichž byla intenzita útoku značná a život ohrožující. Odborníci také upozornili na značná zranění číšníka včetně možných fatálních následků.

"V pátek 3. srpna byl po prostudování spisové dokumentace, zejména s ohledem na závěry znaleckého posudku z oboru soudní lékařství, vydán pokyn ke změně právní kvalifikace. V jednání obviněných je nadále ve vztahu k jednomu z poškozených spátřováno spáchání zločinu vraždy ve stadiu pokusu," citovalo Právo mluvčího pražských městských žalobců Aleše Cimbalu s tím, že se v případu změnil i dozorující státní zástupce.

Soud s pěti zadrženými nizozemskými výtržníky, kteří napadli číšníka v centru Prahy.
Případ brutálně zbitého číšníka má mordparta. Nizozemcům hrozí pět a více let

Informaci pak pro Pražský deník potvrdil rovněž mluvčí pražské policie Jan Daněk. Nová dozorující státní žalobkyně, která vystřídala Jana Lelka z Prahy 1, také podala návrh na ponechání Armina N. (28) a Arashe N. (31) ve vazbě. Soud po zadržení Nizozemců dva muže propustil, protože se údajně snažili konfliktu zabránit. Tři další vyfasovali podmínku a byli vyhoštěni z Česka. Jeden z bratrů v dopise nizozemským médiím nabídl rodině číšníka finanční odškodnění. Otázka je, zda soudci tento pohnutek ocení jako polehčující okolnost.

Sledovaná kauza odstartovala letos v dubnu, kdy nizozemští turisté popíjeli vlastní alkohol na zahrádce restaurace u obchodního centra Quadrio. Číšník Miroslav je napomenul, za což schytal rány pěstí, kopance do hlavy i do břicha. Když zůstal bezvládně ležet na zemi, opilá a surová skupinka z Nizozemska zmizela. Policisté je vypátrali dva dny po útoku na Letišti Václava Havla.

Soud s pěti zadrženými nizozemskými výtržníky, kteří napadli číšníka v centru Prahy.
Přál bych si vrátit čas. Surový Nizozemec nabídl zbitému číšníkovi odškodné

"Byl jsem napůl mrtvý. Útočníkům přeju co nejvyšší trest," prohlásila při prvním - a dosud jediném - veřejném prohlášení oběť surového útoku. Napadený strávil skoro tři týdny v nemocnici, podrobil se operaci a zůstává v pracovní neschopnosti.

V polovině července si případ převzala tzv. "mordparta", tedy kriminalisté z prvního oddělení Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. Už to naznačovalo, že dva Nizozemci stráví ve vězení delší dobu. Nyní opravdu došlo ke změně právní kvalifikace. Legislativa hovoří o tom, že pokus trestného činu je trestný podle trestní sazby stanovené na dokonaný trestný čin. Zahraničním agresorům tak hrozí deset až osmnáct let odnětí svobody.

Soud s pěti zadrženými nizozemskými výtržníky, kteří napadli číšníka v centru Prahy.
Zachoval bych se stejně, řekl napadený číšník. Policie si útočníky spletla