Řádili v Čelákovicích, Brandýse nad Labem, Odoleně Vodě a na Mělnicku. „Střídavě používali Škodu Octavia a Volkswagen Golf. K vytypovaným obětem – jednalo se nejen o ženy, ale i o muže – přijeli vždy zezadu a z ramene jim strhli nebo z ruky vytrhli kabelky či tašky,“ popsala řádění pachatelů policistka Štěpánka Zatloukalová.

Vysvětlila také, proč kriminalisté Prahy-venkov kvalifikovali některé skutky jako krádeže a jiné jako loupeže. „Ve dvou případech se oběti bránily tak, že došlo k jejich zranění, a proto byli pachatelé obviněni pro trestný čin loupeže,“ konstatovala.

Pachatele dopadla v úterý časně ráno hlídka z obvodního oddělení v Brandýse, která chtěla zkontrolovat podezřelé auto. Řidič ale na výzvu k zastavení nereagoval, na hlídku začal najíždět a z místa ujel. Honička skončila až v Tišicích na Mělnicku, kde pronásledovaný automobil zajel do pole. Posádka se dala na útěk – po varovném výstřelu se ale se ale zlodějskou dvojici podařilo dopadnout.

Ve voze cestovala ještě třetí osoba, které se podařilo uniknout. „V jejím případě probíhá ztotožňování a prověřuje se případná míra zavinění a podíl na spáchaných skutcích,“ připomněla policistka Zatloukalová. Zadržený muž vyslechl vedle obvinění z krádeží a loupeží také obvinění z dalších trestných činů – útoku na veřejného činitele, řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a maření výkonu úředního rozhodnutí.