Některé z nich navíc majitelé dlouhodobě nevyužívali, připomněl v pondělí Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie, že zloději si dávali pozor na to, aby je nikdo nevyrušil. 

„Co se týče objektů samotných, v tomto směru nebyli pachatelé vybíraví. Vkrádali se jak do rodinných domů a bytů, tak i do sklepů, garáží, skladů a stánků," konstatoval Hulan.

Doplnil, že dovnitř se dostali nejčastěji vypáčením dveří nebo okna; okna také rozbíjeli nebo využívali toho, že majitelé nechali otevřenou ventilaci.

Třebaže svědků zlodějského řádění bylo jen minimum, policejní detektivové zjistili, kdo má krádeže na svědomí. I to, že zloději ke svému řádění přistupovali s nebývalou pílí. Nebylo jim zatěžko vrátit se na místo činu třeba i několikrát za noc, dokud bylo co odnést. Nebo během noci vykradli hned několik poblíž stojících objektů.

Brali přitom nejen v úvodu jmenované umělecké předměty či starožitnosti, ale hodily se samozřejmě i peníze, zlato nebo vozidla; jednostopá i dvoustopá.

Mohli být ozbrojeni

Když policisté přišli zlodějům na stopu, ukázalo se, že krádeže obstarávali tři hlavní aktéři. Další tři se zapojovali jako spolupachatelé nebo překupníci rozprodávající kradené věci. Při zatýkání podezřelých ve věku od 27 do 46 let asistovala zásahová jednotka. „Bylo důvodné podezření, že některý z pachatelů je ozbrojen," vysvětlil Hulan.

Podezřelým, kteří jsou stíháni pro krádež ve spolupachatelství a porušování domovní svobody, hrozí v případě odsouzení až osmileté tresty. Délka možného pobytu ve vězení souvisí se způsobením vysoké škody. Tu policejní detektivové sečetli na více než pět milionů korun. A k počítání toho měli opravdu hodně.

Za nejméně dvouleté působení skupina provedla přes šest desítek vloupání. To jsou alespoň skutky, které kriminalisté prozatím považují za prokázané.

Policie hledá majitele kradených věcíTo, že se skutečně podařilo dopadnout nebývale výkonné vykradače nemovitostí, potvrdily kriminalistům výsledky sedmi domovních prohlídek. Při nich byly zajištěny věci pocházející z trestné činnosti v hodnotě vyčíslené celkem na 800 tisíc korun. Majitele řady předmětů se zatím nepodařilo zjistit. Kriminalisté proto v pondělí zveřejnili jejich fotografie a obracejí se na veřejnost s žádostí o spolupráci. Vyzývají každého, kdo by poznal některou ze svých věcí, ať kontaktuje kriminalisty 2. oddělení I. obvodu pražské policie – například prostřednictvím linky 158.