Nakonec napočítali šedesát vykradených domácností nejen v Praze a v okolí metropole, ale také v Královehradeckém, Jihomoravském a Zlínském kraji. Způsobenou škodu prozatím vyčíslili na dva a čtvrt milionu korun.

Zloději si odnášeli výpočetní techniku a jinou drobnou, ale lehce zpeněžitelnou elektroniku, šperky – a samozřejmě peníze; ty mnohdy sebrali i s trezorem. „Nebylo výjimkou, že si z domácnosti odnesli věci v celkové hodnotě přesahující sto tisíc korun," poznamenal Hulan, který ve čtvrtek odpoledne informoval, že nakonec klec spadla 8. srpna.

Na nezvané a předem neohlášené návštěvy se pachatelé vydávali rozmanitým způsobem. Nebyl pro ně ani problém vyšplhat do vyšších pater, kde využili okna otevřeného kvůli větrání. Zvládali i vysadit okno z pantů – nebo jednoduše rozbili sklo kamenem.

Hlavním aktérem byl podle detektivů I. obvodu pražské policie 30letý muž, který na své výpravy vždy bral jednoho z kompliců – buď 38letého, nebo 39letého kumpána. V případě odsouzení mohou být ve hře až 10leté tresty.

Nelítostný útokZloději se podle kriminalistů dokonce nerozpakovali změnit v lupiče. V pachatele přepadení provedeného bez jakýchkoli ohledů a bez soucitu. V chvíli, kdy je v kuchyni, kam vnikli rozbitým oknem, překvapila 86letá seniorka, srazili ji na zem a pokračovali v hledání kořisti. Když se je žena snažila vystrnadit, opětovně ji srazili na zem – a ještě ji znehybnili přikrývkami, aby na prohledávání obydlí měli klid…