„Do některých vozidel se vloupal bez poškození, tedy překonáním zámku, u jiných musel rozbít boční okénko. Z aut následně demontoval a kradl zejména vestavěné navigace, ale nepohrdl ani dalšími osobními věcmi jako peněženkou, slunečními brýlemi a podobně," připomněla policistka. K jeho zlodějským hříchům detektivové připočetli i odcizení několika bezpečnostních kamer.

Ty sebral ve chvíli, kdy se chystal do akce právě v garážích – zjevně mu šlo o to, aby kamerový systém snímající dění v podzemí nezaznamenal jeho zlodějské počínání. Toho sice dosáhl – nicméně kamery původně se nacházející v blízkosti vykradených aut (které také zmizely) ho vždy zaznamenaly ještě před demontáží. A výskyt stejné postavy na místě shodných událostí – to už nemohla být náhoda.

V garáži visela jeho fotografie

Silně zaskočen ovšem musel pachatel být, když se vrátil do jedné podzemní garáže v Geologické ulici. Natrefil tam totiž sám na sebe! Na nástěnce visela jeho fotografie pořízená právě z kamerových záběrů zaznamenaných během předchozí krádeže, doplněná jasným vzkazem určeným místním: „Pokud muže v domě zahlédnete, kontaktuje policii." Skoro jako podpis dotyčného pak mohlo dloužit jeho počínání: svůj portrét z nástěnky strhl.

Před rizikem dalších podobně nemilých překvapení ho ochránili kriminalisté, kteří mu už v té chvíli byli na stopě – a v polovině ledna ho zadrželi. Recidivista, který v souvislosti s aktuální autařskou „šňůrou" vyslechl obvinění z krádeže, z poškození cizí věci z neoprávněného opatření platebního prostředku, putoval po zadržení do vazby. Mimo jiné i proto, že v době páchání krádeží byl v podmínce – a je zřejmé, že schopnost žít řádným životem ve zkušební době neosvědčil.

Ve hře může být přísnější trest

Pokud bude za sérii vloupání do aut odsouzen, hrozí mu až pět let pobytu za mřížemi. „S ohledem na vyšší škodu a na recidivu," vysvětlila Martínková, proč na rozdíl od jiných zlodějin může být tentokrát ve hře přísnější trest. Doplnila, že v oblasti kriminality se rozhodně nejedná začátečníka.

„V minulosti byl již desetkrát soudně trestán za delikty majetkového charakteru, tedy zejména za krádeže, ale například i za loupež," konstatovala policistka na dresu obviněného.

Čtěte také: Svědek naváděl policisty přímo k vykradači aut