Nyní se lidé, kteří tam žili, vrátili, aby si pod dohledem policistů i správce domu odvezli své věci. Vše se odehrálo v naprostém poklidu, potvrdila odpoledne Hana Jeřábková z ředitelství pražské policie, podle jejíchž slov o součinnost při dohledu na veřejný pořádek požádal právě zástupce majitele. Pro případ možného konfliktu. „K ničemu takovému nedošlo a celá událost se obešla bez jakéhokoliv zákroku policie," konstatovala Jeřábková.

Zanedbaný, nevyužívaný a prakticky prázdný dům vlastněný společností italského majitele příznivci squattingu obsadili v září. Tvrdí, že opuštěnému domu chtěli vdechnout nový život, a tak začali s opravami; plánovali, že tam vytvoří komunitní centrum se společnou kuchyní, která bude vařit i pro potřebné, a také s volně přístupnou koupelnou a prádelnou. Počítalo se prý i s jedním bytem vyčleněným jako dočasné útočiště pro lidi v tíživé životní situaci.

Nájemník squattery sám pozval

Poslední skutečný nájemník Jiří Kubalík v úterý potvrdil, že squatteři přišli na jeho pozvání. Dokonce je sám vyhledal a oslovil. S jejich přítomností prý v domě nastal klid a ustaly dřívější problémy z dob, kdy se v objektu srocovali narkomani, jeho byt někdo opakovaně vykradl a byl mu přerušen přívod plynu a vody.

Vyklizením domu a odvezením věcí nelegálních obyvatel případ z pohledu policie není uzavřen. Policisté stále zkoumají protiprávnost jednání, kterého se squatteři dopustili; prošetřují rovněž podezření, že během jejich pobytu mohlo docházet k neoprávněnému odběru energií.

Do jisté míry samostatnou kapitolou je případ čtyř mladíků ze skupiny přívrženců vykazovaných squatterů, která se během pátečního policejního zákroku shromáždila před domem. Proti některým z přihlížejících, podle policejního protokolu narušujících zákrok, zasáhli silou - a čtyři muže zadrželi pro útok na úřední osobu.

Čtěte také: Podmínku za napadení policistů příznivci squatterů odmítli