Také na focení ale skutečně došlo; jak hned, tak pak ještě dodatečně - muži ve věku 24 a 25 let však z těchto záběrů budou mít pramalou radost. Snímky jsou totiž nyní součástí policejního spisu.

Kuriózní situace, kdy se podezřelí příslušníkovi policie sami přihlásili, se odehrála krátce před pátou ranní v Lomnického ulici na Pankráci. Policistu v civilu, který k nim zamířil, aby je mohl zadržet, jeden z mužů stříkajících sprejem po zdi sám oslovil. Obrátil se na něj s žádostí o pořízení snímku.

Taková prosba se neodmítá, poznamenal Daněk. „Jak často se totiž stane, že pachatel sám od sebe požádá policistu, aby zadokumentoval jeho trestnou činnost?" nastolil otázku s jasnou odpovědí.

Mladíky tedy policista fotil jejich mobilem - a navzdory tmě pořídil zdařilé záběry. Současně ale volal ze svého přístroje na linku 158, aby přivolal kolegy, kteří samozvaným umělcům vysvětlí, že jejich pojetí výtvarna většina společnosti považuje za hnus. A jejich tvůrčí úsilí za trestný čin. Oba sprejeři tak vyslechli obvinění z poškození cizí věci, za což v případě odsouzení může být ve hře až roční pobyt ve vězení.