Podle slov Tomáše Hulana z ředitelství pražské policie zadržené ve věku 26, 36, 37 a rovněž 37 let vyšetřovatel obvinil z trestného činu vydírání a umístil je do policejní cely s návrhem na uvalení vazby. Tam je Obvodní soud pro Prahu 1 také skutečně poslal. „V případě odsouzení hrozí obviněným tret odnětí svobody až na osm let,“ připomněl policista.

Případ, o němž Hulan informoval v sobotu, se začal odvíjet v polovině listopadu. Pachatelé vydíraného muže navštívili v jeho provozovně v Panské ulici a oznámili mu, že jim dluží několik milionů korun. Za co, to neřekli. Co naopak zdůraznili, byla lhůta, dokdy mají dostat zaplaceno: za čtyři dny.

Přesní byli jako hodinky. V ohlášeném termínu se objevili znovu a dožadovali se peněz. Když nic nedostali, svou oběť zmlátili – a upozornili, přijdou zas. Za týden. A pokud dotyčný nezaplatí, přijde o život. Nebude však už stačit původně požadovaná částka. Jako pokutu za liknavost k ní vyděrači připočetli několik statisíců.

V této chvíli se již vydíraný podnikatel obrátil na policii. Kriminalistům se podařilo čtveřici podezřelých mužů vystopovat – a ve čtvrtek byli zadrženi. Podle vyšetřovatelů nejde o osoby, která by byly pro policii neznámé. K loupeži či vydírání se připletli už v minulosti.