„Byla vyslechnuta trojice žen, která je na videozáznamu. Nadále probíhají další výslechy a úkony trestního řízení,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Zárybnický. Informaci, proč se ženy k nebezpečnému jednání odhodlaly, nesdělil. V případě odsouzení za obecné ohrožení hrozí ženám až dva roky vězení nebo zákaz činnosti. Žádné obvinění dosud ale nepadlo.

Vychovatelky vedly děti přes koleje kolem stažených závor.
VIDEO: V Praze vedly vychovatelky děti kolem stažených závor přes koleje

Podle svědků, kteří v osudnou středu 5. února jeli stejným vlakem, vystoupila dětská skupina v Hlubočepích. Zde však stopa končí a policie další informace odmítla potvrdit. Není také potvrzeno, zda se jedná o klasickou mateřskou školu, nebo soukromé zařízení. Video, které zveřejnila internetová televize Mall.tv v sekci Extrémní starosta, ukazuje čas 11.56, když děti na povel svých vychovatelek přebíhají koleje.

Někdo prý mával

Vlaky z obou směrů odjíždějí v 11.59, měly tak necelé tři minuty do odjezdu. Dopravce si stojí za tím, že signalizace byla seřízena správně. Zda vlak v tu chvíli už projel, není jasné ani z videa, jelikož jeho začátek je zkrácen. Faktem je, že železnice směrem na Smíchov se po pár metrech stáčí a za zatáčku není vidět. Přechod kolejí je tak ještě o to nebezpečnější.

Nehoda na kolejích. Ilustrační foto.
Mezi Satalicemi a Čakovicemi srazil vlak ženu, zraněním podlehla

Objevily se také spekulace, že někdo od vlaku na skupinku mával, ať přejdou. V zastávce, kde je pouze přístřešek a nedá se zde koupit ani jízdenka, žádní zaměstnanci Českých drah ani SŽDC nejsou. „My tam nemáme žádné zaměstnance,“ řekla mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová. Pokud tak na skupinku někdo mával, musel to být buďto někdo z cestujících, nebo průvodčí či strojvedoucí vlaku. Tuto informaci ale České dráhy ani policie nepotvrdily.

Tři desítky lidí za tři dny

Podle starosty Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) lidé překračují přejezd v rozporu s pravidly poměrně často. Soupravy tu jezdí přibližně každých dvacet minut. Stává se, že závory jsou dole, avšak lidé vidí vlak stát ve stanici a domnívají se, že jim nebezpečí nehrozí. „Za tři dny, co jsme sem nechali nainstalovat kameru, přejezd při spadlých závorách překročilo na tři desítky lidí,“ uvedl Novotný. Kolemjdoucí, které Pražský deník oslovil, si na přechod zrádného přejezdu při spadlých závorách netroufají.

Pivo
Únor na suchu. Alkoholový detox může nastartovat změnu

„Když jsem to video viděla, vstávaly mi vlasy hrůzou na hlavě. Mám vlastní děti a snažím se jim kromě toho také dávat dobrý příklad,“ prozradila jedna z obyvatelek Řeporyjí paní Marie. „Přecházet při spadlých šraňkách tady vídám chodce i cyklisty neustále, lidé vidí vlak v zastávce a nebojí se. Běhá mi z toho mráz po zádech,“ dodala paní Marie.