Nebo „pšouklo", chcete-li - svědci totiž hovořili o ráně jako od petardy nebo výstřelu z poplašňáku. I ta ale stačila k tomu, aby na voze značky Lexus napáchala škody vyčíslené na bezmála 30 tisíc korun. O výši škody informovala v úterý Jana Rösslerová z ředitelství pražské policie. To, že se nikomu nic nestalo, potvrdila už v pondělí večer.

Cizinec, kterému auto patří, policii přivolal na Ostrčilovo náměstí až vpodvečer. Teprve v půl šesté ohlásil, že se z přední části auta ozvala rána a zpod kapoty se vyvalil kouř. Přizvaný pyrotechnik pak potvrdil, že ve voze opravdu byla bomba. Skutečný nástražný výbušný systém, který stejně jako celé auto putoval na expertizy.

Hrozba pro okolí?

Zkoumání všech okolností případu se podle Rösslerová ujali kriminalisté II. obvodu pražské policie. To, že událost zůstala v kompetenci obvodu a nezačali se jí zabývat detektivové z pražského policejního ředitelství, může napovídat, že se celá věc nejeví jako závažná hrozba pro okolí - byť již v pondělí večer vyšetřovatel zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení.

„Nelze ale vyloučit, že v průběhu dalšího vyšetřování dojde ke změně právní kvalifikace nebo věcné příslušnosti útvaru," připomněla Rösslerová. Pokud by se nic neměnilo, pachateli v případě dopadení a odsouzení hrozí až osm let pobytu za mřížemi.

Čtěte také: V Praze 2 vybuchla v autě nastražená 'bomba'